Države na balkanski migracijski poti za upočasnitev migrantskega toka

Predstavniki notranjih ministrstev držav na balkanski migracijski poti so se na današnjem sestanku na Brdu pri Kranju strinjali, da je treba začeti z upočasnjevanjem toka migracij, da bi preprečili preobremenitve držav. Zavzeli so se za boljši nadzor migracij z enotno metodo identifikacije in za kakovostno izmenjavo informacij.

 Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Kot je po sestanku, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Srbije, Makedonije in Grčije, povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, so se dogovorili za izboljšanje koordinacije, vključno z izmenjavo podatkov o številu migrantov, ki prehajajo meje, in o zasedenosti kapacitet. “Razmisliti velja tudi o enotni bazi podatkov, kar bo omogočilo boljše načrtovanje sprejema in nadaljnjih postopkov v naslednjih državah,” je dejala ministrica.

Samo registracija ni dovolj

“Ugotovili smo, da se mora ne glede na napore EU, vsaka država na migracijski poti, sama soočiti z vsakdanjimi izzivi. To vodi k parcialnim rešitvam, kar nedvomno ni dobro,” je po sestanku izpostavila ministrica in dodala, da so se strinjali, da je treba izboljšati sodelovanje.

Za boljši nadzor nad osebami, ki vstopajo, bi morali vzpostaviti enotne metode identifikacije oziroma registracije v vseh državah na poti in si te podatke izmenjevati. Ob tem niso obšli dogodkov, ki so se zgodili v Parizu in v katere je bil domnevno udeležen Sirec, ki je prišel preko zahodno balkanske poti.

“Dejstvo, da smo lahko v zelo kratkem času rekonstruirali njegovo pot v EU, kaže na koristnost registracije migrantov, vendar pa samo registracija ni dovolj, zato smo na sestanku izmenjali tudi naše poglede na možnost okrepitve identifikacije varnostno problematičnih oseb,” je povedala ministrica.

Treba je začeti z upočasnjevanjem toka migracij

Dogovorili so se tudi, da bo v kratkem sledil sestanek generalnih direktorjev policij. Na njem bodo operacionalizirali danes dogovorjeno za boljšo koordinacijo in upravljanje migracijskih tokov z izboljšanjem operativnega sodelovanja in oblikovanjem enotnih postopkov registracije, katerega cilj je zagotavljanje varnosti držav na poti migracijskih tokov in ciljnih držav EU.

Posebno pozornost so namenili še vprašanju kapacitet, ki je pomembno zaradi zaščite migrantov v prihajajočem zimskem obdobju, pa tudi zaradi sposobnosti upravljanja toka migrantov. Ob tem so izpostavili problem financiranja dogovorjenih ukrepov. Zato bodo Evropsko komisijo pozvali, naj okrepi svojo aktivnost zlasti v državah, ki niso članice EU.

Udeleženci so se strinjali, da je treba začeti z upočasnjevanjem toka migracij, da bi preprečili preobremenitve držav. Pogoj za to pa je povečanje kapacitet. “Skupen zaključek sestanka je, da je sodelovanje držav na tej zahodni balkanski poti izjemno pomembno, ker le tako lahko pridemo do vsebinskega upravljanja migracij,” je izpostavila ministrica.

Osnovni cilj: zmanjšanje prihoda migrantov v EU

Osnovni cilj je zmanjšanje prihoda migrantov v EU, zato je treba podpreti prizadevanja EU za dogovor s Turčijo ter prizadevanja Grčije. Upravljanje migrantskega toka, ko zapusti turško ozemlje, je namreč izjemno težavno, če ne nemogoče, je opozorila ministrica.

Zaradi nepredvidljivosti migracijskih tokov ne more dati končne ocene, ali se bo zaradi vremena pritok migrantov pozimi zmanjšal. “Če ne bo sistemskih rešitev do prihodnje pomladi, pa lahko pričakujemo, da bo takrat enak kot sedaj, če ne celo okrepljen,” je opozorila.

Današnji sestanek je ocenila kot zelo uspešnega kljub neudeležbi hrvaškega predstavnika. “Poskrbeti moramo, da bomo imeli nad migrantskim tokom maksimalen nadzor, tudi če nas bo Hrvaška potisnila v nesorazmeren položaj,” je dejala ministrica, ki je zato kot ključne izpostavila spremljanje, usmerjanje in upočasnjevanje migrantskega toka.

Tudi grški generalni sekretar za migracijsko politiko Vassilis Papadopoulos je po sestanku izpostavil, da je treba zmanjšati tokove iz Turčije, ki jih sedaj ni mogoče obvladovati. Ker je pot vzpostavljena, se povečuje tudi število beguncev, ki gre po njej. “Koordinirano moramo države izvora poslati sporočilo, da to ni lahka pot,” je predlagal.

Kot je pojasnil, so se na današnjem sestanku strinjali, da je potrebno boljše sodelovanje in koordiniranje aktivnosti za upravljanje tokov. Ni pa bilo nikakršnega govora o zapiranju meja. “Postavljanje ograj in zapiranje vseh prehodov mislim, da ni prihodnost, ki si jo Evropa zasluži,” je poudaril.

STA


Najbolj brano