Drugi dan stavke v energetiki stavkalo preko 3000 zaposlenih

Drugemu dnevu splošne stavke v energetiki, ki je potekal v obliki dveurnega omejevanja proizvodnje električne energije in prekinitve dela, se je pridružilo preko 3000 zaposlenih. Stavka se bo nadaljevala v torek, če prej sindikat energetikov z vlado ne doseže dogovora. Prva možnost za to bo danes popoldne, ko se sestane ekonomsko socialni odbor.

Predsednik Sindikata delavcev  dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar Foto: STA
Predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za infrastrukturo je namreč za popoldne sklicalo sejo ekonomsko socialnega odbora za energetiko. “Upam, da bodo prišli s predlogi, kako razrešiti nastalo situacijo,” je dejal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

Sevčnikar v sklicu seje vidi korak naprej. “Očitno se nekdo zaveda problemov. Kako daleč bomo prišli, kakšen korak bomo naredili, je pa odvisno od vlade. Mi smo ji ponudili roko, pokazali smo, po kateri poti lahko gremo skupaj. Nič ni nemogoče,” je poudaril.

Stavkalo več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih

Sindikat je stavko pripravljen prekiniti, če se bodo dogovorili za jasno začrtan terminski načrt, v katerem bi zaključili oziroma razrešili vsa odprta vprašanja, ki jih imajo - med temi so podelitev koncesije gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije SODO, transformacija lastništva v trgovcih z električno energijo in problematika skupine HSE.

Stavka se je začela v ponedeljek, 4. aprila. Prvi dan je potekal v obliki dveurnih zborov delavcev, ki se jih je udeležilo približno 3000 zaposlenih, torek in sreda sta bila namenjena pogovorom o stavkovnih zahtevah, a do pogajanj ni prišlo.

Sevčnikar je drugi dan stavke ocenil kot uspešnega, stavkalo je več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih v dejavnosti. V Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj so med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah - med drugim v elektrodistribucijah, Elesu, Plinarni Maribor, trboveljski termoelektrarni in Energetiki Ljubljana - so v tem času prekinili delo. V drugem proizvodnem stebru Gen energiji ne stavkajo.

Omejevanje proizvodnje ni bilo takšno, da bi imelo vpliv na oskrbo z elektriko. V elektrarnah so po njegovih pojasnilih omejevali proizvodnjo električne energije na zatečeni moči, postavili so meje sekundarne regulacije - v sistem so prepuščali 20 megavatov manj kot ponavadi.

Če ne bo dogovora z vlado, stavka ponovno v torek

Sindikat je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Če z vlado ne bodo dosegli dogovora o prekinitvi stavke, se bo ta znova odvila v torek, ko bo potekala v enaki obliki kot danes - v Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj bodo med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah je v tem času predvidena le prekinitev dela. To se bo v enakem časovnem razponu ponovilo še v četrtek.

Dejavnosti bodo 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v ostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

STA


Najbolj brano