Dražja dizel in 95-oktanski bencin

Dizelsko gorivo in neosvinčeni 95-oktanski bencin sta se opolnoči podražila. Prvi za 3,1 centa na 1,130 evra za liter, drugi za dva centa na 1,238 evra za liter. Razlog za podražitev so višje borzne cene naftnih derivatov.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Ceni dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina se določata v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov na vsake 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

Borzne cene naftnih derivatov so se v obdobju od 23. maja do 3. junija zvišale. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji CIF Med High, ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja evro-dolar, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja se medtem določata na trgu, potem ko se je vlada aprila odločila za postopno deregulacijo naftnih derivatov.

V skladu z obstoječo uredbo bo vlada do 9. julija določala ceni za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo, vmes pa naj bi sprejela odločitev o nadaljnjem koraku - liberalizaciji cen na avtocestnem križu.

STA


Najbolj brano