Dražbe najdenih predmetov odslej na Fursu

V skladu s spremenjenim pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi bo odslej javne dražbe najdenih predmetov namesto policije izvajala Finančna uprava RS (Furs). Prva dražba na novi lokaciji bo v začetku oktobra. Kupiti bo mogoče največ koles, izklicne cene zanje pa ne presegajo 20 evrov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Dražba bo 7. oktobra ob 10. uri pred stavbo Generalnega finančnega urada na Šmartinski cesti 55 v Ljubljani. Poleg 37 moških, ženskih in otroških koles bo mogoče kupiti tudi kolo z motorjem, fotoaparat, slušalke, otroški voziček za dvojčke in še nekaj drugih predmetov. Najvišja izklicna cena je določena za slušalke znamke Beats Studio Wireless, in sicer 39 evrov.

Natančen seznam predmetov s fotografijami je objavljen na spletni strani Fursa, ogled pa bo možen dve uri pred samo javno dražbo, torej 7. oktobra od 8. do 10. ure.

Kot pravijo na Fursu, bo postopek javne dražbe za udeležence zelo enostaven, saj se bo vse urejalo na samem prizorišču dražbe. Najmanj eno uro pred začetkom prodaje se bodo morali potencialni kupci registrirati, torej izkazati svojo identiteto z osebnim dokumentom. Najboljši ponudnik bo lahko kupljeno stvar prevzel takoj, ko bo kupnino poravnal v gotovini ali s plačilno kreditno kartico.

Na dražbi bodo ponudili predmete, ki jih najditelji prinesejo na policijo, v enem letu pa ne najdejo njihovega lastnika oz. se ta ne javi. Če po tem obdobju najditelj ne želi pridobiti lastninske pravice, se predmet šteje za opuščenega in postane last države. Furs takšne predmete proda, izkupiček od prodaje pa gre v državni proračun.

Doslej je bila za takšne javne dražbe pristojna policija, v skladu s konec leta 2015 spremenjenim pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi pa jih bo odslej izvajala finančna uprava. Medtem je morala policija dokončati postopke v zvezi z najdenimi stvarmi, ki so ji bile predane v hrambo do vključno 12. decembra 2015.

Obveznosti poštenega najditelja ostajajo nespremenjene - najdeno stvar mora vrniti lastniku ali pa jo izročiti policiji. Prav tako je naloga policije, da išče lastnika najdene stvari in objavi podatke na svojih spletnih straneh kot tudi na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil predmet najden.

Novo pa je, da mora policija najdeno stvar po poteku 30-dnevnega roka predati Fursu v hrambo in nadaljnji postopek. Izjema so orožje in prepovedane droge.

STA


Najbolj brano