Dopust napovedali številni policisti

Včeraj in v torek so se v Luki Koper zaradi podrobnejšega policijskega pregledovanja nekaterih ladij pojavili zastoji. Vodstvo Luke Koper že več dni z zaskrbljenostjo spremlja napovedano zaostrovanje stavke. Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, pa je s sodelavci včeraj obiskal policiste, ki skrbijo za varnost v koprskem pristanišču.

Predstavniki policijskih sindikatov (z leve) Gregor Lahajnar,  Radivoj Uroševič, Marko Jakac ter  
Klemen Udovč in Franci Frantar po obisku policistov, ki delajo v koprskem pristanišču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predstavniki policijskih sindikatov (z leve) Gregor Lahajnar, Radivoj Uroševič, Marko Jakac ter Klemen Udovč in Franci Frantar po obisku policistov, ki delajo v koprskem pristanišču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > V Luki Koper so zaradi temeljitega policijskega pregleda ladij v torek in včeraj nastali manjši zastoji. Policisti so včeraj ladjo s tovorom glinice pregledovali dve uri, pri pregledu pa je sodeloval tudi vodnik s službenim psom. Običajno postopek traja 20 minut.

Morebitne škode v Luki še ne morejo oceniti

Vodstvo Luke skrbi predvsem napoved, da bodo policisti 23. in 24. decembra koristili dopust, kar pomeni, da bi v teh dveh dneh delo zastalo. V Luki Koper v omenjenih dveh dneh pričakujejo dvanajst ladij, med njimi tudi večjo kontejnersko. Če bo do takšnega zaostrovanja res prišlo, bodo morali obvestiti svoje stranke oziroma partnerje, pojasnjujejo v Luki Koper. Ladjar bi v takem primeru lahko tovor, namenjen v Koper, pustil v katerem od drugih jadranskih pristanišč ali pa bi zamenjal načrtovano pot, tako da bi v Koper prišel z dvodnevnim zamikom. Kakšno škodo bi utrpeli, v Luki še ne morejo oceniti.

Predsednika obeh policijskih sindikatov, Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič, sta včeraj s sodelavci na terenu preverjala utemeljenost pritožb, ki jih sindikalisti dobivajo glede kršitev delovnopravne zakonodaje. Uroševič je obiskal policiste v nekaterih istrskih policijskih enotah, med drugim je bil tudi pri policistih, ki delajo v koprskem pristanišču. Tudi Uroševič je potrdil, da so v vodstvu Luke zaskrbljeni zaradi napovedanega zaostrovanja, predvsem zaradi napovedi, da bodo policisti 23. in 24. decembra koristili dopust.

Vprašanje je, kdo bo v tem času skrbel za varnost na morju, varnost Luke Koper in slovenskih ribičev, je po obisku koprskega pristanišča povedal Uroševič. V policijskih sindikatih so pred včerajšnjim nadaljevanjem pogajanj z vladno pogajalsko skupino še vedno upali, da bodo premier Miro Cerar in nekateri ministri našli rešitev. Pred nadaljevanjem pogajanj sindikati še niso imeli v rokah vladnih pogajalskih izhodišč. Končnih podatkov o tem, koliko policistov je najavilo dopust 23. in 24. decembra, Uroševič včeraj še ni imel, število se je že bližalo polovici. Število bo znano nekaj dni pred 23. decembrom, podrobnosti pa za zdaj niso želeli razkrivati, da ne bi škodili stavki.

Radivoj Uroševič je povedal, da je bil zaradi shoda policistov minuli četrtek pred vlado sprožen prekrškovni postopek. Shod so sicer priglasili, problem pa je nastal zaradi zaprtja Šubičeve ulice. Organizatorjem shoda tako grozi globa.

V nekaterih enotah vsi na dopust?

Gregor Lahajnar, predsednik območnega policijskega sindikata obalno kraške regije, je včeraj povedal, da so se v nekaterih policijskih enotah že vsi policisti (od policistov do komandirjev enot) odločili, da bodo 23. in 24. decembra izkoristili individualno pravico do izrabe letnega dopusta.

“V pogovorih so policisti povedali, da so se za to odločili zaradi zastoja pogajanj med sindikatoma in vlado, nespoštovanja že sprejetih sporazumov s strani vlade ter ignorantskega in ponižujočega odnosa države do policije, ki jo najbolje zrcalijo žaljive in sramotne izjave predsednika vlade,” je dodal Lahajnar.

V sindikatu ob napovedih policistov glede koriščenja dopustov opozarjajo, da so nekateri policisti že deležni pritiskov nadrejenih.

SP


Najbolj brano