Dopust 23. in 24. decembra napovedala že polovica policistov

Policijski sindikati, ki se bodo popoldne sešli na pogajanjih s predstavniki vlade, nadaljujejo s stavkovnimi aktivnostmi. Tako je dopust za 23. in 24. december po besedah sindikalista Radivoja Uroševiča napovedala že približno polovica vseh policistov, v Luki Koper pa je zaradi temeljitega policijskega pregleda ladij nastal manjši zastoj.

Policijski sindikati, ki se bodo popoldne sešli na pogajanjih s 
predstavniki vlade, nadaljujejo s stavkovnimi aktivnostmi. Foto: Jana Krebelj
Policijski sindikati, ki se bodo popoldne sešli na pogajanjih s predstavniki vlade, nadaljujejo s stavkovnimi aktivnostmi. Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Kot je pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Uroševič, jim vlada še vedno ni posredovala pogajalskih izhodišč. Sicer pa sta se skupaj s predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovičem danes odpravila na teren, kjer sta preverjala utemeljenost pritožb, ki jih v sindikatih prejemajo v zvezi s kršitvami delovnopravnih predpisov.

Kot je pojasnil, so v Luki Koper opravili pogovore s stavkajočimi, predvsem s poudarkom na podlagi morebitnih zaznav kršitev delovnopravne zakonodaje in pravil o varstvu in zdravju pri delu. Drugi del kolegov pa je bil po njegovih besedah na območju Dobove, kjer so naleteli na nekatere nepravilnosti in obvestili inšpekcijo.

Kot del stavkovnih aktivnosti so se sicer policisti v koprskem pristanišču lotili temeljitega pregledovanja prispelih ladij, zaradi česar je v torek zvečer in preko noči nastal manjši zastoj. Ker so vsi tamkajšnji policisti za 23. in 24. december najavili dopust, pa so v vodstvu Luke Koper po Uroševičevih besedah tudi izrazili zaskrbljenost.

"Nastaja težava, kdo bo poskrbel za varnost, tako Luke Koper kot slovenskih ribičev," je dejal Uroševič. Kot pravi, sami še vedno upajo, da bodo premier Miro Cerar in nekateri ministri našli rešitev, kdo bo lahko te naloge opravil.

Sicer se v okviru stavkovnih aktivnosti lahko zgodi, da bo večje število policistov prihodnji teden koristilo dva dni letnega dopusta, ki ju lahko po kolektivni pogodbi določijo sami ne glede na potrebe delovnega procesa. Kot je pojasnil Uroševič, še nima končnih podatkov, se pa številka tistih, ki bodo 23. in 24. decembra koristili dopust, "zelo hitro bliža več kot polovici".

Uroševič je potrdil tudi, da je bil sprožen prekrškovni postopek zaradi shoda policistov minuli četrtek pred vlado. Kot je dejal, je bil shod sicer priglašen, problem pa je nastal zaradi zaprtja Šubičeve ulice. Po poročanju medijev se Uroševiču kot organizatorju shoda zato lahko obeta globa.

STA


Najbolj brano