Doplačila kontracepcije še na rešetu razprave

Kljub pozivom dela stroke in njenih združenj, civilnih gibanj in dela javnosti ter kljub množičnemu podpisovanju peticije o umiku predloga zavarovalnice ZZZS, naj umakne predlog uvedbe doplačil za kontraceptive, se to danes ni zgodilo. Upravni odbor ZZZS je le podaljšal razpravo o tem.

 Foto: /
Foto: /

LJUBLJANA > Upravni odbor ZZZS je danes obravnaval predlog sklepa o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov. Zaradi burnih odzivov nekaj dni pred napovedano sejo danes sklepa o tem ni sprejel. Odločil se je za nadaljevanje razprave o tem predlogu in poziva k strpnosti.

Obljublja podrobno predstavitev strokovnih razlogov za to novost, soočil naj bi se tudi z zadržki, ki so jih v odzivih zoper takšen predlog strokovna združenja in organizacije civilne družbe ves teden nizala v javnosti.

Kljub temu ZZZS vztraja, da obstajajo utemeljeni strokovno-medicinski in ekonomski razlogi za uvedbo terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov. Hkrati meni, da uvedba te skupine zdravil, za katero bi bila potrebna tudi doplačila žensk za posamezno hormonsko kontracepcijo, ne bi poslabšala javnega zdravja žensk, pa tudi ne njihovih pravic in statusa.

JASNA ARKO


Najbolj brano