Dolga pot od Kobaneja do Brežic

Shiar Abdi je sirski novinar in televizijski režiser, ki se je zadnjih 25 dni na poti iz turškega begunskega taborišča iz pričevalca spremenil v spremljevalca in pomočnika. Ker je čez Sotlo pomagal 16-letnici na invalidskem vozičku, mu je slovenska oblast zaračunala 250 evrov kazni.

Shiar Abdi (drugi z desne) je skoraj mesec dni prebil na poti s 
kurdskima begunkama. Zaradi pomoči si je prislužil tudi 
kazen slovenskih oblasti.  Foto: Vesna Humar
Shiar Abdi (drugi z desne) je skoraj mesec dni prebil na poti s kurdskima begunkama. Zaradi pomoči si je prislužil tudi kazen slovenskih oblasti.  Foto: Vesna Humar

BREŽICE > Nujeen Mustafa je stara 16 let, njena sestra je devet let starejša. Doma sta iz mesta Kobane in trudita se priti do svojega brata v Nemčiji.

“Slikal in snemal sem ju na celotni poti, spremljal sem vse, kar počneta,” je Abdi, režiser dokumentarnega filma Pot do Aleppa, pripovedoval pred zaprto zapornico brežiške policijske postaje. “Sestri sem fotografiral ob prehodu meje. Ko so nas policisti zajeli, so me spustili, saj sem nizozemski državljan. Njiju pa so pripeljali sem. Obljubili so mi, da ju bom danes lahko videl, a se, kot kaže, to ne bo zgodilo,” je pojasnil.

Sestri sta iz turškega begunskega taborišča odpotovali zaradi nemogočih razmer: “V Turčiji so razmere zelo slabe in zato ljudje, ki so tam prisiljeni ostati celo leto ali dve, nimajo ničesar, ne morejo delati. Nekateri se celo vračajo v vojno, drugi pa se potrudijo priti nekam, kjer je varno.” To poletje, je povedal Abdi, je turška vlada begunce pustila, da gredo naprej in tako se je odprla pot ter upanje za boljše življenje v Evropi.

Med upajočimi sta tudi mladenki, ki sta sprva potovali v skupini 57 ljudi. A sta zaostali: “Za Nujeen je vsaka situacija težka. Ne more na avtobus ali vlak, potrebuje nenehno pomoč. Po cele dneve ni jedla in pila, da ji ne bi bilo treba na wc, saj je vedela, da s tem s sestro zapravljata ogromno časa.”VH


Najbolj brano