Dogovora ne bodo podpisali vsi sindikati

Vlado in sindikate javnega sektorja v torek čaka sklepno dejanje pogajanj: podpis dogovora o varčevalnih ukrepih za 2015.

Vlado in sindikate javnega sektorja v torek čaka sklepno dejanje pogajanj: podpis dogovora o varčevalnih ukrepih za 2015. Podpis dogovora je predviden čez teden dni. Tako je pričakovati, da bo vlada na četrtkovi redni seji potrdila dokumente in za Foto: Mitja Marussig
Vlado in sindikate javnega sektorja v torek čaka sklepno dejanje pogajanj: podpis dogovora o varčevalnih ukrepih za 2015. Podpis dogovora je predviden čez teden dni. Tako je pričakovati, da bo vlada na četrtkovi redni seji potrdila dokumente in za Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Koliko od skoraj 40 reprezentativnih sindikatov bo pristopilo k podpisu, še ni jasno. Večina se bo odločala tik pred zdajci. Tudi tokrat pod dokumentom ne bo vseh podpisov, a kot kaže, vlada lahko računa na sklenitev dogovora.

O ukrepih, s katerimi se bo poseglo v plačno maso javnega sektorja, so se pogajalci vlade in sindikatov uspeli dogovoriti v ponedeljek, ko so tudi parafirali dogovor. V prihodnjih dneh se bodo zvrstile še seje organov posameznih reprezentativnih sindikatov.

Podpis dogovora je predviden čez teden dni. Tako je pričakovati, da bo vlada na četrtkovi redni seji potrdila dokumente in za podpis verjetno pooblastila vodjo vladnih pogajalcev, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja.

Odločili se bodo na dan podpisa

Koliko bo podpisnikov na sindikalni strani, še ni povsem jasno, saj bo odločitev nekaterih, med njimi tudi največjega - Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) - znana šele na dan predvidenega podpisa.

Glavni odbor Sviza je že danes obravnaval postopek opredeljevanja članstva do pristopa k podpisu. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je še pred izredno sejo glavnega odbora pojasnil, da bo pri odločanju članstva “do zadnjega trenutka napeto”, a da ne pričakuje zapletov. “Glede na to, da že prihajajo sporočila nekega zadovoljstva z doseženim, je zelo verjetno in upravičeno pričakovati, da bo številno članstvo Sviza dogovor izglasovalo,” je pristavil.

Glavni odbor je na seji sprejel sklep, da soglaša s podpisom dogovora, odpovedal je tudi za sredo napovedan protestni shod. Kot so ob tem še poudarili v Svizu, je prav sklicani protest “odigral odločilno vlogo v aktualnih pogajanjih in pri popuščanju vlade glede na njene prvotne zahteve”.

Dogovor naj bi podprlo približno 30 sindikatov javnega sektorja

Če se člani Sviza odločijo za pristop k podpisu, vlada po vsej verjetnosti lahko računa na sklenitev dogovora. Poleg tega zaenkrat kaže, da bo dogovor podprlo okoli 30 od v tem trenutku 38 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Nekateri so medtem že napovedali, da k podpisu skoraj zagotovo ne bodo pristopili. Predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič je pojasnil, da dogovora ne bodo podpisali zaradi predvidenega ukrepa zmanjšanja števila zaposlenih do enega odstotka na letni ravni. “Še vedno nas je 40 odstotkov manj od povprečja v EU, to dokazano pomeni večjo umrljivost ljudi in nižji BDP,” je dodal.

Dogovora po vsej verjetnosti ne bo podprl tudi Sindikat vojakov Slovenije, zadržke naj bi tudi tokrat imeli v Sindikatu slovenskih diplomatov.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so sejo republiškega odbora imeli že v petek in so se že takrat nagibali k odločitvi, da k podpisu ne pristopijo. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je dejala, da so si zdaj vzeli čas za razmislek, ali bodo vendarle sprejeli drugačno odločitev. Tako bi, kot je navedla, težko rekla, da so dogovor dokončno zavrnili. Se pa k temu po njenih besedah nagibajo zato, ker podpis vežejo na vsaj začetek dogovarjanja z ministrstvom za zdravje glede kadrovskih normativov.

V Fidesu se še niso odločili

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki zadnjega dogovora o varčevalnih ukrepih s še prejšnjo vlado niso podpisali, odločitve o podpisu tega dogovora še niso sprejeli. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ne želi špekulirati. Si pa, kot je dejal, upa reči, da je vlada glavne sporne točke umaknila že prej. “Vlada pač verjetno nekaj mora narediti, to razumem. Je pa moteče, da se to dogaja vsako leto v obdobju krize in da v javnem sektorju niso vsi v enakem položaju,” je dodal.

Zaplete pa se lahko denimo pri glasovanju na organih obeh policijskih sindikatov. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je pojasnil, da bodo tudi oni končno odločitev sprejemali tik pred zdajci, v tem hipu pa da težko oceni, kam se nagibajo člani.

Odločitev Sindikata policistov Slovenije (SPS) bo prav tako formalno znana v torek, a po besedah predsednika Zorana Petroviča dosedanji odzivi kažejo, da je bil centralni del pogajanj uspešen. Hkrati pa si v SPS želijo še umik predvidenih ukrepov na odhodkovni strani proračuna, ki se nanašajo na policijo. Vse bo jasno po pogovorih v prihodnjih dneh, je dodal Petrovič, a za zdaj kaže, da bo “tudi to urejeno tako, kot je treba”.

STA


Najbolj brano