Dogovor o kolektivni pogodbi tudi v elektroindustriji

Predstavniki delodajalcev in sindikatov so danes v Ljubljani podpisali aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost elektroindustrije. Po panogah kovinskih materialov in livarn ter kovinske industrije je to tretji dogovor v zadnjih mesecih in pogajalci želijo, da bi bili zgled za dogovor tudi v drugih panogah.

 Direktor Zbornice elektro in elektronske industrije pri GZS Janez Renko  Foto: STA
Direktor Zbornice elektro in elektronske industrije pri GZS Janez Renko  Foto: STA

LJUBLJANA > Direktor Zbornice elektro in elektronske industrije pri GZS Janez Renko je ob podpisu povedal, da so s tem dogovorom zaokrožili pogajanja v treh panogah. “Ocena je, da so bila pogajanja koristna, da smo v nekaterih določbah uspeli najti skupni jezik in zadeve izboljšati v obojestransko korist,” je dejal.

Kolektivno pogodbo so prilagodili spremenjeni delovni zakonodaji, podjetjem so omogočili nekoliko več prožnosti, ponovno uvajajo pripravništvo. Spremenili so 29 členov kolektivne pogodbe in se dogovorili o tarifni prilogi. Najnižja osnovna plača se bo zvišala za dva odstotka, regres se bo dvignil na 840 evrov.

“V kontekstu dogajanja v Sloveniji je pomembno, da se kolektivne pogodbe še sklepajo. Če upoštevamo, da prihaja do odpovedi kolektivnih pogodb dejavnosti, da se pogajanja praktično povsod drugje zatikajo in da ni zaznati dviga plač po kolektivnih pogodbah, je doseženo z vidika obeh pogajalskih strani uspeh,” je ocenila predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Lidija Jerkič.

Kolektivna pogodba ima razširjeno veljavnost in bo veljala za vseh približno 30.000 zaposlenih v panogi, ne glede na članstvo v sindikatu. Gre za eno najpomembnejših izvoznih panog, ki po Renkovih besedah ustvari okoli tri milijarde evrov izvoza letno in milijardo evrov dodane vrednosti. Želijo, da bi panoga v Sloveniji obstala in še naprej zaposlovala.

“Zavedamo se, da je elektroindustrija ena najpomembnejših panog v Sloveniji, predvsem na področju izvoza in zaposlovanja, zato je dialog v panogi zelo pomemben. Nobene vsiljene rešitve ne prinašajo rezultatov,” je dejal Anton Ploštajner iz Zbornice elektro in elektronske industrije pri GZS.

Tudi ostali podpisniki so poudarili pomen socialnega dialoga in izrazili željo, da bi bilo uspešno dogovarjanje v okviru teh treh panog zgled in spodbuda za kolektivno dogovarjanje v ostalih panogah.

Kolektivno pogodbo so poleg Skei in GZS podpisali še Združenje delodajalcev Slovenije, sindikata Neodvisnost in KS 90 ter Svet gorenjskih sindikatov.

STA


Najbolj brano