Dogajanje v Luki Koper zamajalo koalicijo

Dogajanje v Luki Koper pušča posledice tudi v koaliciji. Po tistem, ko so se pojavile neuradne informacije, da je med partnerji zavrelo zaradi podpore podmladka SD protestom, v SMC od partneric pričakujejo enotnost. Za državo je pomembno, da jo vodijo stabilni, trdni in k javnemu dobremu zavezani politični akterji, poudarja Simona Kustec Lipicer.

Kot je ob prihodu na sejo vlade novinarjem povedal prvak SD 
Dejan Židan, so sestanek končali v desetih minutah.  Foto: Tamino Petelinsek
Kot je ob prihodu na sejo vlade novinarjem povedal prvak SD Dejan Židan, so sestanek končali v desetih minutah.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Današnje koalicijsko srečanje pred sejo vlade se je tokrat končalo neobičajno hitro. Kot je ob prihodu na sejo vlade novinarjem povedal prvak SD Dejan Židan, so sestanek končali v desetih minutah. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sicer v izjavi novinarjem pojasnila, da se je koalicija končala prej kot običajno zato, ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo danes zaprli, ni bilo.

Podmladek SD se bo pridružil današnjim protestom pred vlado

Čeprav so uradne izjave koalicijskih partnerjev previdne, pa naj bi kratkemu sestanku botrovalo nezadovoljstvo premierja in predsednika SMC Mira Cerarja s stališči Mladega Foruma, podmladka SD. Ti so se na svoji spletni strani pridružili današnjim protestom pred vlado po dogodkih v Luki Koper, okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

"Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo," so med drugim navedli v podmladku.

Kustec Lipicerjeva: Če pri partnerjih obstajajo kakšni pomisleki, jih morajo stranke najprej razčistiti v lastnih vrstah

Kustec Lipicerjeva je na vprašanja v zvezi s tem v izjavi novinarjem odgovorila s pričakovanji do koalicijskih partnerjev. Pohvalila je delo vlade v prvi polovici mandata pod vodstvom SMC ter izrazila željo, da bodo lahko enotno in stabilno delovali tudi v drugi polovici mandata. "S tistimi, ki jih vodijo takšni motivi," je pristavila. Po njenih besedah je namreč za prihodnost države pomembno, da jo vodijo politični akterji, ki so stabilni, trdni in zavezani k javnemu dobremu.

"Če obstajajo drugačni pogledi, so legitimni, a v tej vladni koaliciji nimajo prostora. Vsaka stranka se sooča z določenimi premisleki, izzivi in odprtimi vprašanji, a je to stvar njene notranje demokracije," je sporočila koalicijskim partnerjem. Vlada in SMC po njenih besedah od partneric pričakujeta, da v koaliciji delujejo enotno, stabilno, zavezano in odgovorno.

Če pri partnerjih obstajajo kakšni pomisleki, jih morajo stranke najprej razčistiti v lastnih vrstah, je še dodala Kustec Lipicerjeva.

Cerar: SD igra dvojno igro, razmislijo naj o prihodnjem delovanju

Premier Miro Cerar je prvaka SD Dejana Židana na jutranjem koalicijskem srečanju opozoril, da SD igra dvojno igro. “Želim, da razmislijo, kako naprej, saj na eni strani spodbujajo demonstracije in shode proti vladi z ostrimi besedami proti nosilcem oblasti, obenem pa sedijo v tej isti vladi,” je povedal Cerar in dodal, da tega ne more dovoliti.

Premier verjame, da se bodo odločili tako, kot je prav. “A kot predsednik vlade ne morem dovoliti, da mi koalicijski partner na eni strani demonstrira proti vladi, v kateri sedi. To je dvojna pozicija, to je nesprejemljivo,” je bil v izjavi po srečanju s predstavniki delavcev Luke Koper oster Cerar. Zato je zjutraj koalicijski sestanek tudi prekinil in jim dal čas, da ta premislek opravijo.

Ob tem je Cerar pojasnil, da ima ta premislek dolgoročnejši pomen. Do kdaj bodo premislili, je njihova stvar. “Ta hip poteka shod pred vlado tudi na njihovo pobudo. To ni dobro. A kot predsednik vlade gledam predvsem naprej,” je dejal. Cerar upa, da bo tudi SD prepoznala nevzdržnost svoje dvojne pozicije in v prihodnjih dneh spet zavzela v vladi jasno pozicijo, “kot se spodobi”.

“Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo,” so med drugim navedli v podmladku.

Po Židanovih besedah je že iz zgodovine delovanja podmladka znano, da je njihov podmladek “dokaj bojevit in na trenutke revolucionaren”. Vodstvo stranke nikoli ni posegalo v delovanje podmladka, pač pa je samostojna organizacija v SD in gojijo svojo tradicijo. “Tudi sedaj stranka nima namena, da bi posegala v delovanje podmladka,” je dejal.

Cerar pa je danes še ocenil, da je shod pred vlado pretežno politično motiviran in gre za poskus spodkopavanja vladne politike, za katero pa čvrsto stoji.

Mladi forum ne razume Cerarjeve jeze

V podmladku SD Mladi forum so v odzivu na komentarje premierja Mira Cerarja v zvezi s celotnim dogajanjem okoli Luke Koper zapisali, da ne razumejo Cerarjeve jeze, saj od njega želijo le, da zamenja slabe sodelavce, kot je to že naredil v preteklosti.

V odzivu so izpostavili, da je treba raziskati morebitne nepravilnosti v Luki Koper in obsoditi poseganje predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija v delo preiskovalnih organov pri obravnavi morebitnih nepravilnosti pri sanaciji bančnega sistema. Poudarili so še, da so nekateri rezultati delovanja vlade uspešni in da se povečuje število delovno aktivnih.

STA


Najbolj brano