Dodaten denar za aktivno politiko zaposlovanja že z rebalansom?

Predvideno krčenje denarja za aktivno politiko zaposlovanja v letu 2015 skrbi tudi ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Kot je dejala po obravnavi te točke na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) v Ljubljani, bodo skušali dodaten denar zagotoviti z rebalansom proračuna, septembra 2015 pa naj bi bil znova na voljo tudi evropski denar.

Predvideno krčenje denarja za aktivno politiko zaposlovanja v letu 2015 skrbi tudi ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Dejala je, da bodo skušali dodaten denar zagotoviti z rebalansom proračuna, septembra 2015 pa naj bi bil znova na voljo tudi evropski Foto: STA
Predvideno krčenje denarja za aktivno politiko zaposlovanja v letu 2015 skrbi tudi ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Dejala je, da bodo skušali dodaten denar zagotoviti z rebalansom proračuna, septembra 2015 pa naj bi bil znova na voljo tudi evropski Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je opozorila, da je treba načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja sprejeti do konca leta, saj se bo z njim zagotovilo kontinuirano delovanje razpisov Zavoda RS za zaposlovanje.

Predlog načrta je po njenih besedah pripravljen na podlagi obstoječega proračuna za leto 2015, tako malo sredstev pa je na voljo zaradi prehoda v novo finančno perspektivo 2014-2020. Sredstva iz le-te namreč še niso vključena.

Evropski denar za aktivno politiko zaposlovanja

“Morate se zavedati, da aktivno politiko zaposlovanja v več kot 90 odstotkih financiramo z evropskimi sredstvi. Drugo leto je dejansko najbolj problematično. Denar, ki smo ga imeli v pretekli finančni perspektivi, smo pridno porabili. Realizacija našega ministrstva za ukrepe aktivne politike zaposlovanja je skoraj stoodstotna, torej ni ostanka sredstev za 2015,” je poudarila.

Kot je še povedala, zato “s težkim srcem pričakujejo”, kdaj bodo razpoložljiva sredstva iz nove finančne perspektive. Glede na informacije, ki jih ima, naj bi se to zgodilo septembra prihodnje leto.

Sama verjame, da se bodo že pred tem, ko bodo dorekli rebalans proračuna, dogovorili o notranjih prerazporeditvah in za aktivno politiko zaposlovanja zagotovili dodatna domača sredstva. “Računam, da bo rebalans za 2015 sprejet januarja, februarja,” je pristavila.

Če bo na voljo ostalo zgolj 47,2 milijona evrov, bo v aktivno politiko zaposlovanja vključenih bistveno manj brezposelnih, “česar si v tem trenutku glede na stanje gospodarstva in brezposelnosti ne moremo privoščiti,” je še dejala Kopač Mrakova.

Leta 2008 na voljo 72 milijonov evrov

Ker je denarja premalo, se bodo po njenih besedah prihodnje leto izvajali le najnujnejši ukrepi aktivne politike zaposlovanja, in sicer programi, dogovorjeni v okviru programa Jamstvo za mlade, usposabljanje brezposelnih oseb predvsem v vključevanje osnovnošolske programe in podobno.

Opozorila je še, da so problem javna dela, za katera nujno potrebujejo dodatna sredstva. Če jih ne bo, se bo to že januarja poznalo na stopnji brezposelnosti. V javna dela so sicer vključene najranljivejše skupine brezposelnih.

“Številke so strašljive,” je predvideno krčenje sredstev za aktivno politiko zaposlovanja na novinarski konferenci po seji ESS komentiral izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukič.

V tej luči je spomnil, da je bilo za leto 2008, ko se je število brezposelnih v Sloveniji gibalo na rekordno nizkih ravneh med 59.000 in 62.000, za aktivno politiko zaposlovanja na voljo 72 milijonov evrov, za prihodnje leto, ko se po napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) obeta 119.400 brezposelnih, pa je predvidenih zgolj 47,2 milijona evrov.

“Matematika izvajanja aktivne politike zaposlovanja se tako ne izide in se ne bo izšla. Žrtev ne bodo le evidence brezposelnosti, ampak tudi same brezposelne osebe,” je izpostavil.

Meh: Denarja bi moralo biti več

Skladno s tem je vlado pozval, da z rebalansom čim prej zagotovi dodatna sredstva, pa tudi, da se čim prej končajo postopki, nujni za črpanje evropskih sredstev po operativnem programu.

Krčenje sredstev ni prava pot, je menil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Prepričan je, da bi se morala sredstva v resnici okrepiti, vendar tako, da bi bila stimulativna za delodajalce, ki bi na ta način omogočali zaposlovanje.

S tem se je strinjal predstavnik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut. Verjame tudi, da bo morala vlada poskrbeti še za drugačno politiko zaposlovanja. “Treba bo izboljšati pogoje delodajalcev, jih razbremeniti, da bodo lažje zaposlovali, lažje ustanavljali delovna mesta,” je zatrdil. Trenutno pa gredo poteze vlade po njegovih besedah v popolnoma nasprotno smer.

ESS je na današnji seji med drugim pretresal predlog izvedbenega dokumenta, po katerem bo za ukrepe aktivne politike zaposlovanja prihodnje leto na voljo le 47,2 milijona evrov, medtem ko je bilo letos zanje zagotovljenih 104,6 milijona evrov. Potem ko naj bi bilo letos v ukrepe aktivne politike zaposlovanja vključenih 35.134 oseb, naj bi jih bilo leta 2015 le 15.398.

STA


Najbolj brano