Dobrih ne morejo bolje plačati

Stavka zdravnikov, članov sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides poteka danes od 7. ure do 6.59 jutri. Vzbudila je že negodovanje pri politiki in ljudeh. Fides oznanja, da gre za širši interes v prid bolnikom, čeprav med drugim terja zvišanje zdravniških plač.

Današnja zdravniška stavka naj ne bi preveč prizadela 
bolnikov. Foto: STA
Današnja zdravniška stavka naj ne bi preveč prizadela bolnikov. Foto: STA

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Delo v primorskih zdravstvenih ustanovah bo potekalo v malce okrnjeni obliki, kar velja le za kontrolne preglede v specialističnih ambulantah, saj so nekaj bolnikov prenaročili, drugod naj bi potekalo kot običajno.

Vsesplošna stavka zdravnikov, članov sindikata Fides, v glavnini poteka v bolnišnicah in na klinikah, kjer so zdravniki člani tega sindikata. Družinski zdravniki, člani sindikata Prakti.Um, se stavki niso pridružili. V zdravstvenih domovih, kjer delajo specialisti, ki so člani Fidesa, morajo delo zagotoviti skladno s predpisi, naravo bolezni in stanjem bolnikov, s čakalnimi vrstami in nujnostjo obravnav ter posegov ...

Povsod morajo sprejemati bolnike, stare do 18 let, in tiste od 65. leta dalje, vse nosečnice in tiste bolnike, pri katerih obstaja nevarnost, da bi bilo zaradi odklonitve in prekinitve obravnave njihovo zdravje ogroženo.

Zbori stavkajočih

V primorskih bolnišnicah smo preverili, kako bo 24-urna stavka potekala in kako jo bodo občutili bolniki. V regionalnih bolnišnicah, v izolski in šempetrski, so prenaročili nekaj bolnikov, ki so bili danes naročeni na kontrolne preglede. Vendar pa so te bolnike naročili dan, dva do največ šest dni kasneje od današnjega datuma. Člani Fidesa v šempetrski bolnišnici se bodo zbrali danes ob 8. uri in obravnavali stavkovne zahteve, v izolski bolnišnici bodo na zboru članstva to storili uro kasneje.

V specializiranih bolnišnicah, kamor sodijo postojnska porodnišnica, Ortopedska bolnišnica Valdoltra in sežanska bolnišnica, pa bodo zaradi narave dela in obravnave bolnikov delali bolj ali manj po ustaljenem načinu, čeprav tudi v teh ustanovah članstvo, pa tudi vodstva, podpirajo zahteve Fidesa po uvedbi normativov, standardov, obremenjenosti zdravnikov in nagrajevanja.

S plačami že leta drsijo navzdol

Da ne gre za ozke osebne interese, poudarjajo domala vsi zaupniki sindikata Fides v teh bolnišnicah, pridružujejo se jim tudi vodilni. Tako direktor postojnske porodnišnice in bolnišnice za ženske bolezni Aleksander Merlo pravi: “Obljubljena zdravstvena reforma, ki je nujna, postaja že oguljena fraza, politika se ne zaveda, kako zelo nujna je! Standardi in normativi prav tako. Denarja za dobro opravljeno delo je vse manj, če dobro in veliko delaš, si celo kaznovan, kar občutimo prav vsi. Poseben nesmisel pa je, da dobrega delavca kot direktor ne morem bolje plačati, čeprav bi bil na ta način ne le nagrajen, ampak tudi stimuliran!”

Sindikalna zaupnica Andreja Smajila iz izolske bolnišnice (SBI) dodaja: “Zdravniki si prizadevamo za to, da bi, skladno z novimi standardi in normativi, ki so nujni, imeli nekoliko več časa za vsakega bolnika, kar bi omogočilo tudi boljše zdravljenje. Naše plače pa: od leta 2002, ko je bilo razmerje v primerjavi s povprečno plačo v državi 3:1, je zdaj zdrsnilo že na 1,9:1. Saj zahtevamo le to, kar smo že imeli!” Pritrjuje ji sindikalni zaupnik v šempetrski bolnišnici Matjaž Klemenc, ki dodaja, da je ta zahteva apel vladi in politiki, ki imata škarje in platno v rokah.

Damjan Polh, član republiškega Fidesa, sicer zaposlen v SBI, pa opozarja: “Niti ta vlada in zdravstveno ministrstvo, podobno kot še vsaka doslej, očitno ni resno mislila, ko je napovedala reformo in uzakonitev standardov in normativov. Časa pa za to pa ni več, saj se bo sicer res vse sesulo ...”

JASNA ARKO


Najbolj brano