Do službe vse več mladih

Decembra lani je bilo v Sloveniji sicer 3,5 odstotka več brezposelnih kot mesec poprej, vseeno pa je bila brezposelnost nižja kot konec leta 2013. S tem se je končalo petletno obdobje decembrske medletne rasti, kar je obetaven znak. Lani je službo našlo več brezposelnih kot leto poprej, še posebej je razveseljivo, da je bilo med njimi vse več mladih.

Tudi na Primorskem brezposelnost postopoma upada. Foto: STA
Tudi na Primorskem brezposelnost postopoma upada. Foto: STA

LJUBLJANA > Po podatkih republiškega zavoda za zaposlovanje je bilo decembra lani v Sloveniji 119.458 brezposelnih, kar je za dobrih 4000 več kot mesec prej. Skok je bil pričakovan; vrste brezposelnih praviloma vsakega decembra okrepijo tisti, ki se jim zadnji mesec v letu izteče zaposlitev za določen čas.

Brezposelnost se v primerjavi z novembrom povečala prav vseh območnih službah zavoda. Tudi v obeh primorskih, le da skoka ne posebej izstopata; rast je bila nižja kot na državni ravni.

V zadnjem letu brezposelnost na Primorskem navzdol

Je pa decembrska brezposelnost v Sloveniji vseeno uplahnila v primerjavi z enakim obdobjem lani. Zaradi ugodnejših gibanj v lanskem letu je brezposelnost konec lanskega leta ostala večja kot konec leta 2013 le v Pomurju. Povsod drugod se je od decembra 2013 do decembra lani znižala. Novogoriška območna služba je pri tem zasedla drugo mesto. Brezposelnost se je v tem obdobju na severnem Primorskem znižala za 9,4 odstotka, na območju koprskega območne službe pa je bil upad nižji - za dobrih pet odstotkov.

Več zaposlitev

Lani se je zaposlilo 13,7 odstotka več brezposelnih kot leta 2013. Zaposlitev so našli predvsem v predelovalnih podjetjih, gradbeništvu in trgovini. Upanje obeta tudi rast števila zaposlitev med mladimi (do 29. leta). Lani se jih je zaposlilo za 23,6 odstotka več kot leta 2013.

Decembra lani se je zavodu na novo prijavilo 10.783 brezposelnih, kar je za 41 odstotkov več kot novembra, a za slaba dva odstotka manj kot decembra 2013. Med novinci na zavodu je bilo 959 iskalcev prve zaposlitve, več kot 2000 ljudi, ki so zaposlitev izgubili kot trajno presežni delavci ali ker so njihovi delodajalci zabredli v stečaj. Kar 6596 delavcem pa se je decembra lani iztekla zaposlitev za določen čas. Primerjave z letom 2013 kažejo, da so se med brezposelnimi lani najbolj povečali deleži dolgotrajnih brezposelnih, žensk in iskalcev prve zaposlitve, medtem ko se je zmanjšal delež mladih do 29 let.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano