Referendum ni uspel

Referendum o zakonu o drugem tiru njegovim pobudnikom ni uspel. Večina volilcev je namreč ob nizki udeležbi zakon podprla: za je po skoraj vseh preštetih glasovnicah glasovalo 53,46 odstotka, proti pa 46,54 odstotka volilcev. Referenduma se je po delnih neuradnih podatkih udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev.

Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič Foto: STA
Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič Foto: STA

LJUBLJANA > Delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po skoraj vseh preštetih glasovnicah (99,6 %) kažejo, da se je referenduma udeležilo nekaj več kot 20 odstotkov volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakona je glasovalo 53,46 odstotka, proti pa 46,54 odstotka volivcev.

To pomeni, da pobudnikom z referendumom ni uspelo zavrniti zakona o drugem tiru, saj bi se morala za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, bi moralo proti zakonu glasovati okrog 340.000 volilcev, medtem ko se jih je današnjega glasovanja skupaj udeležilo dobrih 343.000.

Pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je takoj po zaprtju volišč dejal, da zakon o drugem tiru, če danes ne pade, čakata pobuda za oceno ustavnosti in računsko sodišče. "Stroške za ta referendum pa bomo s položnicami naslovili na vse poslance, ki so glasovali za zakon," je dejal. "Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču," je napovedal za primer, če referendum o zavrnitvi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper ne bo uspešen.

Premier Miro Cerar je v prvi izjavi po zaprtju volišč na današnjem referendumu o drugem tiru komentiral nizko udeležbo in dejal, da je "v veliki meri pokazala, da imajo volilci dovolj političnih igric" in da podpirajo vladni projekt.

Cerar je poudaril, da gre za pomemben razvojni projekt za našo prihodnost in po njegovem prepričanju so volilci tudi z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da "vlada opravi svoje delo, ki smo si ga začrtali, da se ne ustavljamo, da se ne vračamo nazaj, ampak gremo in ta drugi tir zgradimo".

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič današnji referendum o zakonu o drugem tiru ocenjuje kot nepotreben eksperiment pobudnikov. "Mislim da volivci z nizko udeležbo sporočajo, da o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odgovornost prepuščajo vladi, da nadaljuje s projektom," je dejal.

Zavrnil je očitke pobudnikov referenduma, ki v slabi udeležbi vidijo nelegitimnost projekta. "O nelegitimnosti ni govora, pravila so bila jasna, vse smo odigrali po pravilih," je izpostavil.

Tistim, ki so glasovali proti zakonu, je zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno "zato tudi zakon, zato nadzorni mehanizmi, tako domači kot evropski, tudi zaledne države ne bi projekta podpre, če ne bi bil dober," je nanizal in poudaril še, da ima dobro finančno konstrukcijo, tudi trasa je določena v pravi smeri, je prepričan.

Za koprskega župana Borisa Popoviča je bil današnji referendum "popolnoma brez veze in nepotreben". Poleg tega je še ugotavljal, da je tudi med tistimi, ki so prišli na volišča, kar nekaj glasovalo za, "morda celo večina". Popovič je nadalje priznal, da zakon ni popoln, da pa državljani z njim ogromno dobimo. "Dobimo dvotirno železniško povezavo med Divačo in Koprom, obstoječi tir pa se ukine, kar je za naše prebivalce izrednega pomena. Končno bodo lahko živeli, kot vsi ostali," je dodal. Koprski župan je izpostavil še, da se bo tako v kratkem nadaljevalo z gradnjo nove železniške povezave, "in to je za Luko Koper in za našo logistiko izrednega pomena". Nasploh pa je za Popoviča uveljavitev zakona o drugem tiru pozitivna tako za Koper kot tudi za Luko Koper in razvoj celotne Slovenije. Kot je še spomnil Popovič, je bil sam sprva na strani pobudnikov referenduma, a je vlada nato sprejela določene zaveze, zaradi katerih je referendum postal brez pomena: "Nadaljevali so izključno zato, da bi zamenjali vlado. Če bi bila udeležba visoka, bi ljudje upali na menjavo vlade, a to se ni zgodilo. Pobudniki so enostavno pogoreli."

Ob tem se je obregnil tudi ob SDS in pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, ki da so z referendumom želeli preprečiti projekt, ki je dober za Slovenijo.

STA

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar je po prvih neuradnih rezultatih referenduma o zakonu drugem tiru, ki kažejo, da bo zakon potrjen, v imenu zaposlenih pozval k temu, da se pospeši gradnjo drugega tira, saj Italija in Avstrija načrtujeta konkurenčno železniško povezavo. Opozoril je tudi na zavajanja in zmedo v zvezi z referendumom.


Najbolj brano