Desusu pet ministrstev?

Izvršni odbor Desus svetu stranke predlaga vstop v vladno koalicijo. Kot pravi prvak Desus Karl Erjavec, so govorili tudi o kadrovskih razrezih. SMC jim za zdaj ponuja štiri resorje, a v Desus bi jih želeli pet. Dokončne odločitve o tem Erjavec pričakuje prihodnji teden, torej tudi parafe koalicijskega sporazuma pred izredno sejo DZ očitno ne bo.

Prvak Desusa Karl Erjavec Foto: STA
Prvak Desusa Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Razprava o kadrovskih razrezih pa po Erjavčevih besedah še teče. Meni, da bodo našli ustrezen kompromis. V Desus pričakujejo, da jim bo kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo pet in ne le štiri ministrska mesta, zlasti zato, ker Desus ni zasedla mesta predsednika DZ, je povedal Erjavec. Obenem je ocenil, da trenutni predsednik DZ iz vrst SMC Milan Brglez to nalogo opravlja odlično in da ni potrebe po zamenjavi.

Desus se sicer zanima za več resorjev. Erjavec je zatrdil, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga trenutno vodi sam, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc iz vrst Desus, tudi tokrat pripadla tej stranki. V igri pa so po njegovih besedah med drugim še ministrstvo za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter javno upravo. A, kot je dodal, je treba počakati tudi na poglede najverjetnejšega novega mandatarja Mira Cerarja in SMC, ki da ima prav tako neka svoja pričakovanja. Dokončni dogovor pričakuje konec prihodnjega tedna. O konkretnih imenih ministrskih kandidatov zato Erjavec še ne želi govoriti. Je pa v zvezi z uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu potrdil, da se je danes dogovoril s Cerarjem, da bo ta urad še vedno vodil minister brez listnice. Ukinitev tega ministrskega mesta bi bilo zagotovo zelo negativno sprejeto tako v zamejstvu kot pri Slovencih po svetu, je pristavil.

Erjavec je tudi zanikal, da bi v stranki imeli kakršnekoli težave pri iskanju ministrskih kandidatov. Bodo pa, je dodal, pri izbiri ljudi za te položaje imeli prednost tisti, ki delujejo v organih stranke, tisti, ki so kandidirali na volitvah, pa tudi nekdanji državni sekretarji. Tudi izmed 10 novoizvoljenih poslancev Desus jih je po Erjavčevih besedah več primernih za ministrski položaj. Ob tem pa je poudaril, da morajo biti vsi bodoči ministri kompetentni.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je pred začetkom izvršnega odbora Desus dejala, da bi v Desus zelo radi ministrstvo za delo in ministrstvo za zdravje. Zelo pomembno ministrstvo je tudi ministrstvo za infrastrukturo, pa tudi zunanje ministrstvo se je pokazalo kot dober resor zdaj, ko se na OZN borijo za konvencijo o pravicah starejših, je dodala.

Sama sicer pravi, da ni pomembno, koliko ministrstev ima katera stranka, ampak je treba dobiti kakovostne ministre, in ni važno, ali so v stranki ali ne "in ali so od te stranke ali od druge".

Skoraj gotovo bosta v koaliciji, ki jo sestavlja relativna zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev SMC, Desus in SD, ZaAB pa je pod vprašajem. Podoba nove vlade bo verjetno bolj jasna po današnji seja sveta SMC.

Prvak SMC in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je minuli teden dejal, da je motnja v pogajanjih z ZaAB med drugim dejstvo, da je protikorupcijska komisija vzela pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Ena od kandidatk je namreč tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Poslanci bodo o kandidatu za mandatarja Cerarju odločali v ponedeljek.

STA


Najbolj brano