Desus odrekel podporo Kolar Celarčevi

Stranka Desus po zapletih glede sporazuma vlade s sindikatom Fides odreka podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, je po današnji seji izvršnega odbora stranke povedal predsednik Karl Erjavec. Po mnenju Desus bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki da bo težko nadaljevala delo, ponudila odstop in da bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel.

Stranka Desus po zapletih glede sporazuma vlade s sindikatom Fides odreka podporo ministrici za zdravje Milojki 
Kolar Celarc, je po današnji seji izvršnega odbora stranke 
povedal predsednik Karl Erjavec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Stranka Desus po zapletih glede sporazuma vlade s sindikatom Fides odreka podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, je po današnji seji izvršnega odbora stranke povedal predsednik Karl Erjavec. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zadeve so po mnenju Desus tako daleč, da na področju zdravstva ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade, pač pa potrebujejo osvežitev.

Predsednik vlade sicer izbira ekipo, je dejal Erjavec. A če bo vztrajal pri odločitvi, da Kolar Celarčeva ostane ministrica, se prvak Desus boji, da bodo zašli v še večje težave, ki pa da so že zdaj zelo resne. "Ne vidim možnosti, da lahko to krizo premagamo s Kolar Celarčevo," je poudaril. Tu po njegovem mnenju ne gre več le za vprašanje koalicije, v kateri so sicer razdeljeni tudi glede sporazuma, ki ga je ministrica v torek parafirala s Fidesom. "Zadeva je prišla tako daleč, da je ni mogoče rešiti več samo v koaliciji, pač pa mora slednja najti ustrezne rešitve z obema sindikatoma," je poudaril Erjavec.

V Desus so ocenili, da z ministrico Kolar Celarčevo ne bo mogoče doseči dogovora s Fidesom, glede na to, da je sporazum z zdravstvenim sindikatom parafirala, a zadev ne zna pojasniti. V Desus se bojijo, da ne bo sposobna urediti odnosov med sindikatom in vlado, kar pa je nujno potrebno, če želijo zapreti zgodbo z vsemi sindikati, je dejal Erjavec. Če ta zgodba ne bo zaprta, pa bo problem po njegovih besedah tudi s proračunom.

Tudi v SD so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka. Zato pričakujejo, da bo premier presekal ta gordijski vozel in ukrepal, je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Obenem je spomnil, da je SD prva problematizirala slab in nedorečen sporazum s Fidesom in ocenila, da ga bo ministrica težko uresničila.

Po vseh nejasnostih s sporazumom, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala s Fidesom, so v Desus danes razkrili, da k temu dokumentu sodijo še priloge, na katere se ministrica sklicuje. Kot je pojasnil podpredsednik Desus Tomaž Gantar, te priloge v sporazumu niso omenjene, so pa ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov.

STA


Najbolj brano