Desus in NSi podpirata trojico

Poslanci Desusa in NSi bodo podprli izvolitev Marijana Pavčnika, Klemna Jakliča in Mateja Accetta za ustavne sodnike, je pokazal posvet pri predsedniku republike. Proti kandidatom bodo v NP, v ZL pa napovedujejo, da se bodo vzdržali, če bodo o kandidatih za ustavne sodnike in člane fiskalnega sveta odločali na isti seji DZ.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je povedal, da so prav včeraj iz te stranke predsedniku republike podali predlog za četrtega kandidata, vendar pa se predsednik z njim ne strinja, ker ima v mislih drugega kandidata. Ker za tega kandidata po besedah Jurše med strankami ni zadostne podpore, ocenjuje, da se ga Pahor ne bo odločil predlagati.

Matej Tonin (NSi) pa ocenjuje, da Pahor četrtega kandidata še nima, zato od strank pričakuje, da podajo svoje predloge. V NSi so mu predstavili imena štirih kandidatov, ki so jih pripravljeni podpreti. Eden izmed njih je Jaklič, imen ostalih pa Tonin ni želel razkrivati.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev (NP) po besedah njenega vodje Bojana Dobovška ne podpirajo nobenega od treh omenjenih kandidatov: “Od kandidatov pričakujemo delo v sodni veji oblasti in to, da jim je izvolitev vrh kariere. Dva od kandidatov sta premlada ter nimata ustrezne sodniške službe in kariere.” Predvsem pa jih v NP po besedah Dobovška moti videz političnega kupčkanja, ki se ustvarja ob usklajevanju imen, saj da to ne bo pripomoglo k ugledu ustavnega sodišča.

V ZL jih po besedah vodje njene poslanske skupine Luke Mesca moti, da bo, kot vse kaže, DZ na marčevski seji odločal tako o članih fiskalnega sveta kot o generalnem državnem tožilcu in ustavnih sodnikih, kar po njegovih besedah precej jasno kaže na politično trgovino med premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom SDS Janezom Janšo. Tudi zato je Mesec predlagal, naj imenovanje ustavnih sodnikov premakne na aprilsko sejo DZ. Če bosta imenovanji članov fiskalnega sveta in novih ustavnih sodnikov potekali na isti seji DZ, se bodo poslanci ZL vzdržali glasovanja.

STA


Najbolj brano