Denarna socialna pomoč od avgusta dalje 269 evrov

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarja, da je usklajeni osnovni znesek denarne socialne pomoči od avgusta dalje 269,20 evra. Pred uskladitvijo je ta znesek znašal 265,22 evra, so na ministrstvu objavili na spletni strani.

Denarna socialna pomoč od avgusta znaša 269,20 evra Foto: Adriana Buzleta
Denarna socialna pomoč od avgusta znaša 269,20 evra Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Sprememba osnovnega zneska denarne socialne pomoči vpliva tudi na znesek posmrtnine, ki je posebna oblika izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana, ter na znesek pogrebnine, ki je posebna oblika izredne denarne socialne pomoči, kot pomoč pri kritju stroškov pogreba. Posmrtnina tako znaša enako kot usklajeni osnovni znesek denarne socialne pomoči 269,20 evra, pogrebnina pa se je s 530,44 evra zvišala na 538,40 evra.

Ministrstvo opozarja tudi na spremembe socialne zakonodaje, po katerih bo s 1. septembrom materialni položaj vlagatelja pri dodeljevanju pravic upoštevan bolj realno. Če bo družinski član denimo začel prejemati denarno nadomestilo ali se upokojil, bo lahko oddal novo vlogo in bo center za socialno delo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek. Po navedbah ministrstva pa je ugodnejši tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela za socialno najbolj ogrožene družine. Pri njih se pri ugotavljanju dohodka za otroški dodatek, državno štipendijo in plačilo vrtca na letni ravni študentsko delo ne bo upoštevalo kot dohodek, pač pa bodo upoštevani le njihovi tekoči dohodki.

Zakonske spremembe s 1. septembrom širijo tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči. Zvišuje se namreč znesek premoženja, ki se ne upošteva za pridobitev denarne socialne pomoči.

Prav tako se bo zvišal dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v avgustu znaša 26,92 evra, s septembrom pa bo 53,84 evra. Poleg tega se zvišuje denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo, in sicer s 134,60 na 161,52 evra, še navajajo na ministrstvu.

Nekatere spremembe zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialnovarstvenih prejemkih, ki jih je državni zbor sprejel novembra lani, so začele veljati in se uporabljati že januarja letos. S 1. septembrom pa se bodo začele uporabljati še spremembe, ki so zahtevale večje popravke informacijskega sistema.

STA


Najbolj brano