Denarja za policijo po rebalansu nekoliko več

Predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna za policijo izkazuje nekoliko višja sredstva od veljavnega poračuna. Če bi želeli ustaviti trend nazadovanja pri opremljenosti, pa bi po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica prihodnje leto glede na letošnji rebalans potrebovali vsaj šest do sedem odstotkov denarja več.

 Število policistov se je od leta 2007 zmanjšalo za 1500, varnostna problematika pa je večja Foto: STA
Število policistov se je od leta 2007 zmanjšalo za 1500, varnostna problematika pa je večja Foto: STA

LJUBLJANA > Ob obravnavi rebalansa na odboru DZ za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo uvodoma je Boštjan Mrak s finančnega ministrstva pojasnil, da se notranjemu ministrstvu z rebalansom povečuje integralna sredstva za 8,1 milijona evra, denar EU pa za 1,6 milijona. Upravnim enotam se integralna sredstva povečuje za 4,3 milijona evra, predvsem zaradi uveljavitve zakona o odškodninah za izbrisane.

Težave pri materialnih stroških

Po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica je bil v letu 2014 njihov ključni cilj, da zagotovijo normalno delovanje ministrstva in policije. Prioriteta je bilo zagotavljanje rednih izplačil za stroške dela. Največji izziv so predstavljali materialni stroški, zlasti pri policiji, a tudi v ostalih delih ministrstva.

Za nekatere nujno potrebne naložbe so zagotovili denar, a Šefic priznava, da ga je, ne glede na nekaj dodatnega denarja, še vedno premalo. Upajo, da bodo trend v prihodnjem letu lahko zaustavili, zapolnili nastali deficit, v naslednjih letih pa sledili nujno potrebnemu razvoju na tem področju.

Izrabljeni računalniki in vozila

Kot je navedel, ne sledijo točkovnemu sistemu, ki je uveden v policiji, zaradi izrabljenosti - od računalnikov do vozil in tudi številnih objektov - se povečujejo materialni stroški. Državni sekretar je zagotovil, da so z razpoložljivim denarjem ravnali zelo gospodarno in na ravni celotnega ministrstva privarčevali približno tri milijone evrov. Z rebalansom pa se zagotavlja, da bodo lahko proračunsko leto končali “normalno, brez večjih pretresov”.

Rebalans na integralnih sredstvih za policijo izkazuje za osem milijonov več denarja. Ožje ministrstvo pa je z rebalansom znižalo svoj finančni načrt zaradi prilagoditve dejanski realizaciji ter porabi evropskega denarja in pripadajoče slovenske udeležbe.

V okviru integralnega proračuna je manj denarja tudi za lokalno samoupravo - denar za sofinanciranje skupnih občinskih uprav bodo občinam izplačali v začetku prihodnjega leta. S tem so zagotavljali nemoteno delovanje centralne informacijske strukture ter pokrivali primanjkljaj na stroških dela, je pojasnil Šefic.

Število policistov se je od leta 2007 zmanjšalo za 1500

Do razmer v policiji je bil v razpravi zlasti kritičen Vinko Gorenak (SDS). Opozoril je, da se je število policistov od leta 2007 zmanjšalo za 1500, varnostna problematika pa je večja. Po drugi strani je učiteljev ob manjšem številu otrok več, je dejal in dodal, da bi morali porabo ustaviti tam, kamor se daje preveč. Policija je po njegovih besedah že doslej prispevala bistveno več, kot se ji zdaj vrača.

Več poslancev skrbi zaradi načrtovanega zmanjševanja sredstev občinam. Glede na pojasnila vladnih predstavnikov, gre z rebalansom le za prenos izplačil v začetek prihodnjega leta. Marjetica Mahne s finančnega ministrstva je potrdila, da za prihodnje leto načrtujejo nekatere posege v občinske proračune kot enega od pomembnih segmentov javnih financ.

Ugotavljajo namreč, da občine v letih od izbruha krize niso v enaki meri nosile bremena krize. Po njenih navedbah so se v tem obdobju prihodki državnega proračuna za devet odstotnih točk zmanjšali, proračuni občin pa so se v enakem obdobju za osem odstotnih točk povečali.

STA


Najbolj brano