Denar za monitoring bo, obeta ministrica

Na ministrstvu za okolje so za monitoring voda našli še 380.000 evrov. Denar bodo zagotovili s prerazporeditvami, monitoring rek in morja pa naj bi spet stekel junija.

Za nadzor nad vodami je ministrstvo našlo še 380.000 
evrov. Foto: Mirjana Cerin
Za nadzor nad vodami je ministrstvo našlo še 380.000 evrov. Foto: Mirjana Cerin

LJUBLJANA > “Prerazporeditev sredstev za delno poplačilo izvajanja monitoringa je v zaključni fazi,” strahove, da zaradi pomanjkanja denarja ne bo več celovitega nadzora nad kakovostjo slovenskih sladkih voda in morja, miri ministrica za okolje Irena Majcen.

Za nadzor voda še 380.000 evrov

S prerazporeditvami so na ministrstvu za okolje našli dodatnih 380.000 evrov. Del nadzora nad stanjem voda bo nase prevzela Agencija RS za okolje (Arso). “Nenazadnje smo pred kratkim dali v uporabo novo stavbo z novimi laboratoriji. Stavba je bila financirana s pomočjo evropskega projekta Bober in to možnost je treba izkoristiti,” prenos nalog na Arso utemeljuje Majcnova.

Monitoring bosta še naprej opravljala tudi Nacionalni inštitut za biologijo in biotehniška fakulteta univerze v Ljubljani, vendar v omejenem obsegu, nam je včeraj pojasnila ministrica.

Po napovedani prerazporeditvi denarja bo monitoringu letos namenjenih predvidoma 667.000 evrov in ne 863.000, kot je sprva obetal proračun države.

Monitoring je predpogoj

A kazalo je še veliko slabše. Po sprejetju rebalansa proračuna se je namreč postavka za spremljanje stanja voda s prvotno načrtovanih 863.000 znižala na 287.000 evrov. Slovenija je, čeprav mora o monitoringu voda poročati Evropski komisiji, sicer jo ta lahko kaznuje, s tem denarjem lahko nadzirala le še kakovost rečnih voda na mejah s sosednjimi državami in tistih vodnih teles, katerih kakovost je zdaj med dobrim in zmernim stanjem, kakovost kopalnih voda in raven fitoplanktona v Bohinjskem in Blejskem jezeru.

Na to, da je zunaj nadzora še cela vrsta parametrov in da brez celovitega in stalnega spremljanja voda ni mogoče ukrepati, ko bi bilo to potrebno, so med prvimi začeli opozarjati na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer so imeli na očeh tudi dogajanje v morju.

Včeraj je opozorilom stroke prisluhnil odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Kot je opozoril Dušan Plut iz Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, je monitoring predpogoj za smotrno, sonaravno, strateško-razvojno upravljanje z vodnimi viri Slovenije. “Zelo sem zaskrbljen, ker tega predpogoja s tako oskubljenimi finančnimi sredstvi ne bomo mogli uresničiti,” je opozoril.

Poslanci, ki so člani odbora, so se sicer strinjali, da da je monitoring potreben, a večinoma ugotavljali, da je bilo na to treba misliti ob sprejemanju rebalansa proračuna. Zdaj ni druge kot zaplet reševati znotraj ministrstva s prerazporeditvami.

JANA KREBELJ


Najbolj brano