Denar za inovativne podjetnike

Septembra se bo s serijo desetih roadshow dogodkov po vsej Sloveniji začel nov krog financiranja startupov, v katerem bodo inovativna zagonska podjetja lahko pridobila po 75.000 oziroma 200.000 evrov semenskega kapitala. Rok za prijave je 10. september, so sporočili iz iniciative Startup Slovenija.

Inovativna zagonska podjetja lahko pridobila po 75.000 
oziroma 200.000 evrov semenskega kapitala. Foto: Leo Caharija
Inovativna zagonska podjetja lahko pridobila po 75.000 oziroma 200.000 evrov semenskega kapitala. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Jesenska razpisa za produkta Slovenskega podjetniškega sklada, poimenovana SK75 in SK200, inovativnim startupom omogočata pridobiti 75.000 evrov konvertibilnega posojila ali 200.000 evrov javne lastniške investicije ter vključitev v pospeševalniška programa Start:up Geek House in Go:Global Slovenia.

Konvertibilno posojilo v višini 75.000 evrov je namenjeno podjetjem, ki so s testiranjem na trgu že potrdila obstoj problema in zanj razvila prototip ali minimalno sprejemljiv produkt, investicijska sredstva pa potrebujejo za navezovanje stikov s potencialnimi kupci, nadaljnje testiranje hipotez in funkcionalnosti, tržne raziskave in dokončanje razvoja produkta skladno z zahtevami trga.

Med 1. in 7. septembrom bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Novi Gorici, Velenju, Novem mestu in Murski Soboti organizirali deset brezplačnih roadshow dogodkov.

Javna lastniška investicija v višini 200.000 evrov pa je namenjena podjetjem, ki že imajo dokončan izdelek, ki ga prodajajo na trgu, imajo zasebnega investitorja, ki ob sočasnem vstopu Slovenskega podjetniškega sklada zagotovi najmanj 40.000 evrov kapitala, in se pripravljajo na pridobitev večje investicije s strani skladov tveganega kapitala.

Zadnji rok za oddajo prijav v predselekcijski postopek za oba razpisa je 10. september, na roadshow dogodkih pa bo mogoče dobiti informacije o tem, kako in zakaj se prijaviti, ter nasvete in izkušnje startup podjetnikov, ki so že prejeli investicijo Slovenskega podjetniškega sklada.

V lanskem jesenskem in letošnjem pomladnem krogu je investicijo Slovenskega podjetniškega sklada SK75 in SK200 pridobilo skupaj že 30 startup podjetij. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki že žanjejo prve vidnejše uspehe.

To so denimo športna platforma Trainers4me.com, v katero je lastniško vstopila tudi teniška zvezdnica Ana Ivanović, pa turistična platforma za množično financiranje TravelStarter, ki aktivno pridobiva nove globalne uporabnike in projekte, in platforma za korporativni wellness Sportwip, ki jo je podprl tudi ameriški pospeševalnik Seed Sumo.

STA


Najbolj brano