Nacionalno preverjanje znanja maja zagotovo bo

Bojkota ne bo; nacionalno preverjanje znanja (NPZ) bo maja potekalo nemoteno. Tako so se dogovorili predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) in predstavniki Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz). Po tistem, ko so učitelji zagrozili z bojkotom NPZ, je ministrstvo do danes vendarle uspelo najti denar za plačilo učiteljev. Jeseni se bo začela še razprava o nadaljnji usodi teh eksternih testov.

Jelka Velički in Branimir Štrukelj ne pričakujeta le denarja za 
letošnje preverjanje, ampak tudi oceno sedanjega koncepta 
ekstercev.   Foto: STA
Jelka Velički in Branimir Štrukelj ne pričakujeta le denarja za letošnje preverjanje, ampak tudi oceno sedanjega koncepta ekstercev.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ministrstvo se je v dogovoru zavezalo, da bo osnovnim šolam v tem šolskem letu zagotovilo dodatna sredstva za financiranje vrednotenja preizkusov znanja iz NPZ ob koncu 6. in 9. razreda,” so po pogajanjih s Svizom sporočili z ministrstva. Približno 5000 učiteljem, ki sodelujejo pri NPZ, naj bi ministrstvo plačalo približno pol milijona evrov.

Ministrstvo bo v začetku prihodnjega šolskega leta pričelo tudi strokovno razpravo o tem, ali in kako spremeniti nacionalno preverjanje znanja.

Učitelji bi sicer vztrajali pri bojkotu

Sindikalni predstavniki so se na današnja pogajanja z ministrstvom odpravili z jasno grožnjo: če ne bo plačila, bodo učitelji vztrajali pri napovedanem bojkotu. S tako drastičnim ukrepom so že marca zagrozili na eni od ljubljanskih osnovnih šol, nato pa je Sviz preveril, kaj o tem meni še preostalo članstvo sindikata. Do danes je svoje mnenje sindikatu sporočilo 3611 učiteljev, od teh jih je pri bojkotu NPZ vztrajalo 3183.

Premislek o pomenu ekstercev

Zunanje preverjanje znanja se bo začelo 5. maja s testom iz matematike. Mnenja o potrebnosti takšnih eksternih testov, ki naj bi državi pomagala spremljati kakovost izobraževanja, so deljena. Ker rezultati NPZ ne vplivajo na siceršnje šolske ocene učencev, srednje šole pa jih le izjemoma upoštevajo kot pogoj za vpis, je tudi med učitelji in starši zaznati omalovažujoč odnos do NPZ. Predsednica Sviza Jelka Velički pravi, da med učitelji prevladuje pozitiven odnos, bi si pa želeli, da bi ti testi imeli težo: “Od 12-, 14-letnikov ne moremo pričakovati, da bodo svoje delo opravili po najboljših sposobnostih, če vedo, da je njihov rezultat brezpredmeten.”JANA KREBELJ


Najbolj brano