Delodajalec plača 918 evrov, delavec dobi 604 evre

Razkorak med minimalno plačo, ki jo na svoj račun dobi delavec, in zneskom, ki ga mora za vsakega prejemnika te plače izplačati delodajalec, je velikanski, opozarja generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole.

V Sloveniji delodajalec plača 918 evrov, delavec pa dobi 604 
evre.
V Sloveniji delodajalec plača 918 evrov, delavec pa dobi 604 evre. 

LJUBLJANA > Na letni ravni razlika delodajalca na zaposlenega stane skoraj 4000 evrov, je pojasnil.

Jože Smole je na torkovem dogodku ZDS z naslovom Kakšne spremembe minimalne plače prenese gospodarstvo? v Ljubljani opozoril, da v Sloveniji minimalna plača neto znaša 604,35 evra, bruto 790,73 evra, bruto bruto pa 918,04 evra.

Razlika med tem, kaj dobi delavec, in tem, kolikor mora odšteti delodajalec, je 313,69 evra mesečno oziroma 3764,28 evra letno na zaposlenega, v to pa niso všteti regres ter stroški prehrane in prevoza, ki jih mora podjetje poravnati zaposlenim.

Slovenija je z bruto minimalno plačo po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki zajemajo tudi evropske države, ki niso del EU, in ZDA, v drugi skupini. Med 28 državami je na 20. mestu. Na prvem mestu je s 157 evri Albanija, na zadnjem pa s 1923 evri Luksemburg, je nanizal Smole.

Dotaknil se je tudi dejstva, da bruto minimalna plača v Sloveniji glede na Eurostat znaša kar 51,4 odstotka bruto povprečne plače. Gre za najvišji delež v EU - 50-odstotkov dosegata le še Grčija in Turčija.

Do tega naj bi prišlo tudi zaradi 22,9-odstotnega zvišanja minimalne plače v letu 2010, ki je bilo izpeljano brez soglasja delodajalcev.

Smole je izpostavil, da se to ne sme več ponoviti. O spremembah minimalne plače imajo po njegovih besedah trenutno samo neuradne informacije. Predpogoj zanje je socialni dialog, pogoj pa soglasje, je poudaril. Minimalna plača ni le stvar zaposlenega, je menil in dodal, da gredo spremembe lahko v več smeri, ne le v izločanje dodatkov.

Delodajalci se zavzemajo, da bi za zvišanje neto minimalne plače z razbremenitvijo stroškov dela poskrbela država.

Torkov dogodek ZDS je potekal v času, ko sindikati mimo delodajalcev pripravljajo svoj predlog zakona o minimalni plači, ki bo spremenil definicijo minimalne plače, tako da ta ne bo več vključevala dodatkov.

STA


Najbolj brano