Delodajalci obljubljajo 16.000 novih zaposlitev

Slovenski delodajalci za prvo polletje letos napovedujejo 0,5-odstotno rast zaposlenosti. Število zaposlenih se bo po njihovi oceni neto okrepilo za približno 3000 na skoraj 575.000. Sicer pa bodo iskali dobrih 16.000 delavcev, je razvidno iz ankete, ki jo je ta teden objavil Zavod RS za zaposlovanje.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Večje povpraševanje po proizvodih oz. storitvah pričakuje dobrih 20 odstotkov delodajalcev. Najbolj so optimistični delodajalci iz informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, pozitivna gibanja pa pričakujejo tudi v predelovalnih dejavnostih, finančnih in zavarovalniških dejavnostih, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v zdravstvu in socialnem varstvu.

Podjetja napovedujejo, da bodo zaradi zaposlitev na nova delovna mesta in zaradi običajne fluktuacije zaposlenih v naslednjih šestih mesecih potrebovala dobrih 16.000 novih delavcev, ki jih bodo ali zaposlila ali pa najela preko agencij. Največ potreb napovedujejo v raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništvu, gostinstvu in kmetijstvu, rast pa se obeta tudi v predelovalnih dejavnostih. V dejavnosti trgovine medtem napovedujejo manjši upad zaposlenosti.

Delodajalci bodo iskali predvsem delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in pri nizkih gradnjah, varilce, voznike, zidarje, prodajalce, natakarje, vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev ter kuharje. Povpraševanje bo tako znova tudi po poklicih, ki so na slovenskem trgu že dlje časa deficitarni. "To pomeni, da je povpraševanje za te poklice med delodajalci prisotno ves čas in da so možnosti za zaposlitev za delavce s temi poklicnimi profili v primerjavi z iskalci v drugih poklicih bistveno večje," pojasnjujejo na zavodu.

V povprečju se je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečala petina vseh oz. dobra tretjina velikih podjetij. Izstopajo dejavnosti, kot so promet in skladiščenje, zdravstvo in socialno varstvo, gostinstvo, druge raznovrstne poslovne dejavnosti, predelovalne dejavnosti ter gradbeništvo.

Med kompetencami so glede na navedbe petine podjetij s težavami pri iskanju ustreznih delavcev umanjkale kompetence za skupinsko delo in organizacijske sposobnosti, šestina podjetij pa je pogrešala znanje tujih jezikov. Največ podjetij, skoraj 80 odstotkov, je odgovorilo, da kandidatom manjkajo poklicno specifične kompetence. Pogosto pogrešajo tudi delovne izkušnje, motivacijo, fleksibilnost in ustrezen odnos do dela.

Med podjetji s težavami pri iskanju kadrov jih skoraj polovica navaja, da so morala podaljšati postopke zaposlovanja. Dobra tretjina jih ni zaposlila nikogar, petina pa jih je poiskalo delavce v tujini. Najemanje delavcev največkrat koristijo v predelovalnih dejavnostih, največji delež iskanja delavcev v tujini pa je v dejavnosti prometa in skladiščenja.

Pomanjkanje ustreznih kadrov je najpogosteje pripeljalo do nadurnega dela, posebej v predelovalnih dejavnostih, trgovini, zdravstvu in javni upravi. Četrtina podjetij (pre)usposablja že zaposlene, petina pa se jih poslužuje zunanjih izvajalcev.

Zavod je anketo med delodajalci, ki zaposlujejo najmanj 10 delavcev, izvedel v decembru 2014 in januarju 2015. K sodelovanju je povabil 8874 podjetij in organizacij, odzvalo pa se je 4613 delodajalcev s skoraj 370.000 zaposlenimi.

STA


Najbolj brano