Delodajalci in sindikati so si pri okoljskih dajatvah enotni: Nasprotujemo

Ekonomsko-socialni svet je začel obravnavo posledic predlaganih novih obremenitev gospodarstva. Te skrbijo predvsem delodajalce, ravnodušni niso niti sindikati. Prvi so pred sejo opozorili, da so se pripravljeni proti obremenitvam boriti tudi v Bruslju, drugi pa, da naj se namesto načrtovanih okoljskih dajatev zviša davek na dohodek pravnih oseb.

Delodajalci in sindikati nasprotujejo okoljskim dajatvam.
Delodajalci in sindikati nasprotujejo okoljskim dajatvam. 

LJUBLJANA > Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je bil pred sejo znova kritičen do predvidenih obremenitev gospodarstva. Kot je dejal, višji davki v času nestabilne gospodarske rasti in visoke brezposelnosti še nikjer niso prinesli rešitve, ampak le povečali obstoječe probleme.

GZS: Politika vlade je napačna

Skladno s tem si od današnje seje in drugih akcij zoper napovedane obremenitve po njegovih besedah želijo, “da bi vlada spoznala, da je njena politika napačna”. “Želimo si tudi, da takih rezultatov ne bi bilo treba dosegati s takimi pritiski. A če bo treba, jih bomo stopnjevali tudi tako, da bomo našim poslovnim partnerjem, tudi v Bruslju, sporočili, da nimamo prave ekonomske politike,” je napovedal.

GZS je zaradi dodatnih obremenitev gospodarstva že izstopila iz pogajanj o socialnem sporazumu 2015-2016, poleg tega je vladi vročila peticijo proti okoljskim dajatvam, pod katero so se podpisali predstavniki 30 podjetij ter 11 panožnih in podjetniških sindikatov, za torek pa je zaradi teh dajatev pred poslopjem vlade v Ljubljani skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam napovedala še protestni shod.

Če bo vlada od načrtov v zvezi z okoljskimi dajatvami odstopila, se bo zbornica, tako Hribar Milič, vrnila za pogajalsko mizo in znova sodelovala pri usklajevanju socialnega sporazuma.

ZSSS za dvig davka na dohodek pravnih oseb

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da je vprašanje glede obremenitev gospodarstva treba obravnavati, da bi v razpravi razčistili posledice načrtovanih davkov, zlasti okoljskih dajatev.

Kot je pred sejo dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, bodo svobodni sindikati zagovarjali znano stališče, da bi morali pri iskanju dodatnih virov dvigniti davek na dohodek pravnih oseb. “Ta je zdaj 17-odstoten in je med najnižjimi v Evropi,” je spomnil. Po njegovih besedah so v številnih evropskih državah v krizi ta davek dvignili in tako omogočili večje prilive v proračun. “Dvig tega davka ne bi obremenil podjetij, ki imajo težave, pač pa tiste, ki ustvarjajo dobičke,” je dejal.

V zvezi s torkovimi protesti proti okoljskim dajatvam je poudaril, da so protesti legitimna pravica vsakega. “Protesta se bodo udeležili tudi nekateri naši kolegi,” je napovedal.

Vlada za leto 2015 načrtuje ukinitev oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov, energetsko intenzivnim podjetjem pa grozijo tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije. To naj bi zelo prizadelo energetsko intenzivna podjetja.

Na dnevnem redu ESS bodo danes sicer še aktualni problemi turističnega gospodarstva, nabor in realizacija projektov znotraj naložbenega načrta Evropske komisije ter politika štipendiranja.

STA


Najbolj brano