Delo bo za 7,3 milijona evrov kupila družba FMR

Pivovarna Laško bo časopisno družbo Delo prodala družbi FMR. Kot je objavila Pivovarna Laško, bo FMR za 100-odstotni delež plačala 7,3 milijona evrov. Prodajna pogodba je sklenjena pod več odložnimi pogoji, ki morajo biti izpolnjeni pred zaključkom transakcije.

Pivovarna Laško bo časopisno družbo Delo prodala družbo 
FMR. Foto: STA
Pivovarna Laško bo časopisno družbo Delo prodala družbo FMR. Foto: STA

LJUBLJANA > Pivovarna Laško pričakuje, da bo prodaja, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, sklenjena predvidoma v naslednjih mesecih.

Ministrstvo za kulturo je družbi FMR skladno z zakonom o medijih že pred dnevi izdalo soglasje za pridobitev več kot 20-odstotnega lastninskega deleža v družbi Delo, so potrdili na ministrstvu. Družba FMR je namreč danes napovedala nakup 100-odstotnega deleža omenjene medijske hiše.

Iz FMR so sporočili, da bo družba FMR “nastopala kot dolgoročni lastnik Dela in podpirala razvoj časopisne hiše Delo na strateškem, tehnološkem in kadrovskem področju”.

V aktivu in v sindikatu novinarjev Dela od družbe FMR, ki je danes napovedala nakup Dela, pričakujejo odgovorno in strateško upravljanje družbe. V najkrajšem možnem času si od novega lastnika obetajo tudi predstavitev njegovih načrtov z družbo, so sporočili iz izvršnih odborov aktiva in sindikata.

Zapisali so še, da aktiv ni bil vključen v proces prodaje in da zato ne pozna pogojev, pod katerimi se je izvršila. Od novega lastnika pa pričakujejo, da bo, ko bodo formalni postopki prodaje zaključeni, uredništvu predstavil svoje načrte z družbo. Prav tako pričakujejo, da se bo vedel kot odgovorni lastnik in da bo vlagal v razvoj novih produktov. Gradil naj bi na temeljih, ki jih je skozi več kot 55-letno zgodovino postavilo Delo.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) kljub dejstvu, da družba FMR ne prihaja iz medijske panoge, od novega lastnika Dela pričakujejo odgovorno lastništvo ter spoštovanje uredniške neodvisnosti. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Tino Mamić pa se sprašuje, zakaj "strici iz ozadja" ne dovolijo, da bi mediji dobili pametne lastnike.

Da bo zaposlenim v najkrajšem možnem času predstavil svoj načrt upravljanja družbe, od novega lastnika pričakujejo tudi v izvršnem odboru sindikata novinarjev Dela. Razplet "dolgoletne lastniške negotovosti v družbi Delo" sicer pozdravljajo. Novega lastnika pa pozivajo "k odgovornemu in strateškemu upravljanju družbe, obenem pa h konstruktivnemu socialnemu dialogu, ki je zaradi neurejenih razmer v podjetju v celoti zamrl".

Za nakup Dela se je potegovala tudi mariborska družba Pronet.

STA


Najbolj brano