Delavsko hranilnico zapušča predsednik uprave Jože Stegne

Dosedanji predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne zapušča družbo. Novico je, potem ko je o njej poročal časnik Finance, Stegne potrdil za Večer. Po navedbah Financ naj bi moralo ob Stegnetu oditi še nekaj družinskih članov, ki so bili zaposlenih v hranilnici.

Dosedanji predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne zapušča družbo. Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo
Dosedanji predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne zapušča družbo. Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

LJUBLJANA > Stegne je za Večer potrdil, da se bo upokojil: "Delavska hranilnica je v vrhuncu razvoja in ima vrhunske rezultate," je navedel.

V upravi poleg Stegneta sedita še Jasna Mesić in Dušan Grlica. Slednji naj bi po pisanju Financ začasno prevzel vodenje hranilnice.

Delničarji Delavske hranilnice so konec junija na skupščini imenovali nove nadzornike, Stegne pa je takrat delničarjem povedal, da nameravajo do 30. septembra skleniti štiri milijone evrov vredno načrtovano dokapitalizacijo hranilnice. Ta rok je postavila Banka Slovenije.

Je pa Stegne po poročanju Financ in Večera na skupščini napovedal, da bo v primeru neuspešne dokapitalizacije skupaj s preostalima članoma uprave odstopil.

Finance so o Stegnetovem odhodu poročale po objavi nadzorniške odredbe Banke Slovenije o hranilnici. Iz odločbe sicer ni razvidno, da bi Banka Slovenije kot dodaten ukrep po zakonu o bančništvu naložila spremembe pri upravljanju hranilnice. Te so bile po neuradnih informacijah izrečene v drugi odločbi, ki pa (še) ni objavljena, so zapisali v časniku.

Objavljena odločba med drugim razkriva, da ima hranilnica od maja omejitve pri sklepanju poslov. Tako ne sme povečevati tveganj pri kreditni izpostavljenosti, ne sme izplačevati dobička ter obresti delničarjem ali imetnikom instrumentov dodatnega temeljnega kapitala, prav tako ne sme izplačevati variabilnih prejemkov zaposlenih.

STA


Najbolj brano