Delavcem migrantom v Sloveniji se obetajo boljši časi

Osnutek zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev za tujce, ki ga danes pretresa tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS), za tujce uvaja enotno dovoljenje, na podlagi katerega bodo lahko prebivali in delali v Sloveniji, in enotno vstopno točko.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Med drugim povečuje zaščito tujcev v Sloveniji in preprečuje zlorabe na tem področju.

Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, je temeljni razlog za pripravo novega zakona o delu tujcev prilagoditev tega področja določbam zakona o tujcih oziroma uskladitev slovenskega pravnega reda z evropskim.

Tujska zakonodaja uvaja koncept enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki se bo po novem izdajal v enotnem postopku na upravnih enotah, in načelo vse na enem mestu za vse tujce, ki bodo zaprosili za izdajo dovoljenja za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela.

Osnutek zakona o delu tujcev v tej luči določa pogoje za podajo različnih vrst soglasij Zavoda RS za zaposlovanje k izdaji enotnih dovoljenj, so poudarili na ministrstvu.

Predvidene spremembe po njihovih navedbah pomenijo pomemben prispevek k zmanjševanju administrativnih ovir pri zaposlovanju tujcev, povečevanju njihove zaščite na slovenskem trgu dela in preprečevanju zlorab na tem področju.

Zaščita tujcev

Na področju zaščite pravic tujcev, ki so v Sloveniji v obdobju treh let zaposleni ali samozaposleni vsaj 30 mesecev, a nimajo poklicne izobrazbe ali pridobljene poklicne kvalifikacije, dodatno lajša pogoje za pridobitev soglasja za zaposlitev, samozaposlitev in delo (prej osebno delovno dovoljenje).

Tujci se bodo lahko v Sloveniji po novem zaposlovali samo za poln delovni čas. Namen je preprečiti neupravičeno skrajševanje delovnega časa, ki je bilo doslej še posebej prisotno v primerih, ko so tujci po enem mesecu odhajali na delo v tujino.

V osnutku so zapisane tudi rešitve v zvezi z neupravičenim odjavljanjem tujih delavcev iz obveznega socialnega zavarovanja.

Preprečevanje zlorab

Poleg tega so pripravljene spremembe za preprečevanje zlorab. Lastniki ali družbeniki podjetij se bodo po novem lahko zaposlili ali opravljali delo v podjetju le pod pogoji za podajo soglasja za zastopnike.

Na novo je določena tudi možnost zavoda za zaposlovanje, da v primeru suma zlorabe s strani tujca zavrne podajo soglasja k enotnemu dovoljenju oziroma k modri karti EU ali izdajo dovoljenja za sezonsko delo.

Zmanjševanje administrativnih ovir

Osnutek cilja na zmanjšanje administrativnih ovir za delodajalce in tujce, tako da širi pravico do prostega dostopa na trg dela za dodatne kategorije tujcev in poenostavlja samozaposlovanje tujcev. Pomembna novost je možnost, ki tujcu, prejemniku denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, oziroma delodajalcu omogoča hitro zaposlitev brez preverjanja pogojev za podajo soglasja za zaposlitev.

Osnutek predvideva tudi poenostavitev pri pridobitvi potrdila za izvajanje storitev, vezanih na dobavo vlaga in servisiranje in omogoča opravljanje dela zastopnika gospodarske družbe le na podlagi prijave (do 90 dni v letu).

Različne novosti za delodajalce

Med drugimi pomembnejšimi novostmi so na ministrstvu spomnili, da bo po novem delodajalec, ki lahko opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev uporabniku, za opravljanje te dejavnosti sklepal pogodbe o zaposlitvi tudi s tujci, ki jim je izdana modra karta EU. Zaradi pogostih zlorab je zastavljena omejitev del, ki jih lahko opravlja zastopnik.

Po novem bo vlagatelju omogočeno, da pred vložitvijo vloge za enotno delovno dovoljenje preveri stanje na trgu dela. Če bodo na njem ustrezni domači iskalci zaposlitve, ne bo imel stroškov z vlogo. Predvideni so tudi dodatni načini izkazovanja aktivnega poslovanja delodajalca (predhodna zaposlitev delavca, prilivi na tekočem računu, investicija).

Višje denarne kazni

Osnutek nalaga strožje denarne kazni za kršitve. Višine odmerjenih kazni so predlagane glede na težo storjenega prekrška. Višina denarnih kazni ima tudi odvračilni namen, saj se je v praksi pokazalo, da slovenski delodajalci v državah EU, denimo v Nemčiji in Avstriji, kjer so kazni primerljivo visoke, niso pripravljeni kršiti njihovih predpisov, so še pojasnili na ministrstvu.

STA


Najbolj brano