Dekan diplomo svoje študentke prodal Darsu

Zdajšnji dekan mariborske ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) Klavdij Logožar je po pisanju časnika Dnevnik leta 2008 izkoristil svoj profesorski položaj. Za Dars je spisal študijo o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov, iz katere pa je razvidno, da je identična diplomskemu delu Logožarjeve študentke.

Fotografija je simbolična. Foto: Agata Venier
Fotografija je simbolična. Foto: Agata Venier

LJUBLJANA > Družba za avtoceste (Dars) je plačala 24.000 evrov za študijo, spisano na 59 straneh, ki je nato skrivnostno izginila, o čemer je že leta 2009 pisal Dnevnik.

Takrat je Klavdij Logožar za časnik pojasnjeval, da je študijo izdelal in predal Darsu, da študija obstaja, je zatrjeval tudi Žan Jan Oplotnik, nekdanji član uprave Darsa in Logožarjev dolgoletni predavateljski sodelavec na EPF, po novem tudi prorektor Univerze v Mariboru. V Darsu pa so zatrjevali, da nimajo zavedene Logožarjeve študije.

Toda študijo so uspeli dobiti na časniku, iz nje pa je po njegovih navedbah že na prvi pogled razvidno, zakaj so si tisti, ki so bili vpleteni v ta posel, prizadevali skriti ta dokument.

Iz naslovnice študije izhaja, da jo je izdelal Logožarjev svetovalni biro za logistiko KLT. Na njej sta navedena dva avtorja: Logožar in pod njim ime študentke EPF, ki je po podatkih časnika v tistem času diplomirala pod Logožarjevim mentorstvom.

Primerjava študije o upravljanju avtocestnih prometnih podsistemov in diplome razkriva, tako časnik, da sta dokumenta identična. V študiji so spremenjeni izključno tisti stavki, v katerih avtorica omenja svoje diplomsko delo.

Logožar je za časnik pojasnil, da je avtorica diplomirala pod njegovim mentorstvom z omenjeno temo, na katero da jo je usmeril prav zaradi študije, ki jo je opravil za Dars in temelji na omenjeni diplomski nalogi. Obenem Logožar zanika prepisovanje javno dostopnega diplomskega dela, ker takrat diplomska dela še niso bila javno dostopna.

Študentka je bila po Logožarjevih besedah omenjena kot soavtorica študije, ni je pa posebej informiral o tem, da bo njeno diplomsko delo podlaga za študijo

STA


Najbolj brano