Decembrske plače v petek ni bilo

Sindikat lesarstva Slovenije (Sinles) po odpovedi panožne kolektivne pogodbe upa, da bodo z delodajalci le sedli za pogajalsko mizo. Odpoved pogodbe, ki je veljala za vsaj 8000 delavcev, razume kot namero za zniževanje pravic delavcev. Če bo do tega prišlo, napoveduje “socialni nemir” v podjetjih, pri čemer ne izključuje stavk.

V Javorju Pivka, kjer posle vodi likvidacijski upravitelj, bi morali   v petek dobiti decembrsko plačo, danes so dobili 100 evrov. Foto: Stana Zavadlav
V Javorju Pivka, kjer posle vodi likvidacijski upravitelj, bi morali v petek dobiti decembrsko plačo, danes so dobili 100 evrov. Foto: Stana Zavadlav

LJUBLJANA > Delodajalska stran je v začetku februarja odpovedala panožno kolektivno pogodbo. Pred tem so sindikatom poslali predloge za spremembe in predlagali dopisna pogajanja, na kar pa sindikat ni pristal in je želel pogajanja 'v živo', da je moč predloge pojasniti, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del je tudi Sinles.

Danes dobili 100 evrov

Upajo, da bodo delodajalci le sedli za pogajalsko mizo, da bi se dogovorili za kolektivno pogodbo. Če te ni, imajo težave tudi podjetja, pravi Zorko, med drugim glede razporejanja delovnega časa, odrejanja nadurnega dela, izplačevanja dodatkov k plači.

“V ZSSS in Sinlesu odpoved kolektivne pogodbe dejavnosti razumemo kot namero za nadaljnje zmanjševanje ekonomskega in socialnega zaposlenih v tej dejavnosti,” je dejal Zorko.

“Če imajo namen zniževati prejemke, jim lahko že danes sporočimo, da bodo v svojem podjetju doživeli socialni nemir. Ne izključujemo torej tudi možnost stavk,” je dodal Zorko.

Predsednik Sinlesa Lojze Raško je opozoril na težak položaj v nekaterih podjetjih, kjer imajo težave tudi z izplačevanjem plač, regresa, prispevkov. V Javorju Pivka, kjer posle vodi likvidacijski upravitelj, bi morali na primer v petek dobiti decembrsko plačo, danes so dobili 100 evrov.

“Imajo dobre izdelke, a niti 600 evrov ne spravijo skupaj. Delavcem je prekipelo,” je dejal Raško. “Potem pa odpovejo še kolektivno pogodbo. To so nenormalne razmere.”

Panoga je od leta 1990 izgubila 22.000 delovnih mest

Ob vsem poudarjanju pomena lesa se Rašku zdi to nerazumljivo. “To je neke vrste industrijska sabotaža,” je bil oster. “Pred našimi očmi se dogaja uničevanje propulzivne panoge, ki je lahko povsod po svetu uspešna. Sedimo na vrtini nafte in je ne izkoriščamo,” je opozoril.

Vse zaposlene v panogi pozivajo, naj prijavijo vse sume kršitev delovne zakonodaje v podjetjih, sindikat pa jih bo naprej posredoval inšpektoratu in organom pregona.

Raško je med podjetji, kjer obstajajo sumi kršitev, navedel Brest Cerknica, Javor Pivka, Arosa Mobilia, Gašper trženje. V Brestu, na primer, ima sindikat že vnaprej zbrane podpise za stavko. “V zadnjih štirih mesecih smo še vsako plačo dobili z grožnjo s stavko,” je ponazoril Raško.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da je poleg naravnih bogastev, kot sta voda in les, veliko bogastvo tudi znanje delavcev. Panoga je od leta 1990 izgubila 22.000 delovnih mest. “S temi številkami umira tudi znanje, tradicija,” je opozoril.

STA


Najbolj brano