Davkarija tudi na sejmih in stojnicah

Davčna uprava RS (Durs) skupaj s cariniki od aprila izvaja informativno-preventivne aktivnosti pri prodajalcih na sejmih in organizatorjih sejmov. Pri 263 obiskih so ugotovili neizdajanje računov, prodajo brez dovoljenj pa tudi sume zaposlovanja na črno. Julija bodo na sejmih in stojnicah izvajali tudi poostren davčni nadzor.

Davčna uprava  skupaj s cariniki od aprila izvaja informativno-preventivne aktivnosti pri prodajalcih na sejmih in organizatorjih sejmov Foto: Andraž Gombač
Davčna uprava skupaj s cariniki od aprila izvaja informativno-preventivne aktivnosti pri prodajalcih na sejmih in organizatorjih sejmov Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > V času obiskov so na terenu zbrali tudi informacije za davčne nadzore. Z Dursa so danes sporočili, da so med obiski med kršitvami najpogosteje zaznali neizdajanje računov, nekateri izdani računi niso vsebovali vseh predpisanih podatkov, prodaja se je opravljala brez ustreznih dovoljenj oziroma soglasja za prodajo, prodajalci so plačevali stojnice organizatorjem v gotovini, za katere niso prejeli računa, odkrili so tudi sume zaposlovanja na črno.

Julija so začeli izvajati tudi poostrene davčne nadzore, ki bodo trajali predvidoma do konca septembra, in sicer na sejmih in stojnicah po vsej Sloveniji. Davčni inšpektorji bodo na izbranih lokacijah zbirali podatke o prodajalcih z ogledi in opazovanjem, opravljali bodo prikrite nakupe blaga, nadzorovali izdajanje računov, blagajniško poslovanje in tudi dosledno kaznovali v primeru zaznanih kršitev.

Zavezance bo davkarija za davčni nadzor izbirala na podlagi podatkov, pridobljenih od mobilnih enot carinske uprave in na podlagi informacij, s katerimi že razpolaga davčna uprava.

Za vsako plačano blago ali storitev mora kupec vedno prejeti račun, zato vse državljane pozivajo, da račun zahtevajo in ga tudi vzamejo. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo kot MMS-sporočilo na 051/241-241 ali kot priponko na elektronski naslov blagajne.durs@gov.si. Neizdajo računa lahko prijavijo na prijave.durs@gov.si.

Z nadzori želi davčna uprava krepiti zavedanje o vseh pojavnih oblikah neustreznega plačevanja davčnih obveznosti, do katerih pride zaradi neevidentiranega gotovinskega prometa.

Prodaja na sejmih in stojnicah se je v preteklih letih izkazala za precej tvegano. S prikritimi nakupi so davčni inšpektorji ugotavljali tudi neevidentiranje izdanih računov v poslovnih knjigah. Ugotavljajo, da posamezni prodajalci na sejmih izdajajo paragonske bloke, mnogi pa za poslovanje že uporabljajo registrske blagajne.

Za te zato veljajo obveznosti lani uveljavljene zakonodaje, in sicer, da računalniški programi ali elektronske naprave ne smejo omogočati naknadnega spreminjanja podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb.

Računalniška oprema mora zagotavljati tako hrambo, kot izpis podatkov ter sledljivost. Sankcije, predvidene za kršitelje, so visoke in znašajo od 20.000 do 250.000 evrov.

STA


Najbolj brano