Davčne blagajne z letom 2016

Vlada je danes potrdila predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, s katerim se predvideva uvedba elektronskega potrjevanja računov pri plačevanju blaga in storitev z gotovino oziroma tako imenovanih davčnih blagajn. Po predlogu bo sistem zaživel 2. januarja 2016.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Foto: STA
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog zakona, ki ga vlada v državni zbor pošilja po rednem postopku, predvideva, da bodo morali zavezanci, preden bodo natisnili račun, tega prek internetne povezave potrditi na Finančni upravi (Furs), je na novinarski konferenci po seji vlade povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

V primerih, ko internetna povezava ne bo mogoča, bodo lahko račune izdali s pomočjo vezane knjige računov, račune pa nato v dveh delovnih dneh naknadno potrdili na Fursu.

Predvidenih ni nobenih izjem - račune bodo morali po elektronski poti potrjevati vsi, ki so po zakonu o davku na dodano vrednost dolžni izdajati račune.

Sistem bo po predlogu zaživel 2. januarja 2016. Predvideno je dveletno prehodno obdobje, do konca leta 2017, v katerem bodo lahko zavezanci račune izdajali prek vezane knjige računov in jih nato v desetdnevnem roku potrjevali na Fursu.

STA


Najbolj brano