Davčne blagajne v polletju po ocenah Fursa prinesle 37,6 milijona evrov

Davčne blagajne so v prvih šestih mesecih na podlagi neto vplačil DDV in povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov prinesle 37,6 milijona evrov, so danes sporočili iz Fursa. Vlada je ob uvedbi davčnih blagajn ocenila, da bodo te na letni ravni prinesle 75 milijonov evrov.

Davčne blagajne so v prvih šestih mesecih prinesle 37,6 
milijona evrov, ocenjujejo v Finančni upravi.  Foto: Thierry Monasse
Davčne blagajne so v prvih šestih mesecih prinesle 37,6 milijona evrov, ocenjujejo v Finančni upravi.  Foto: Thierry Monasse

LJUBLJANA > Promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, je v obdobju od februarja do julija dosegel 11,7 milijarde evrov in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 691,9 milijona evrov ali 6,3 odstotka. Zavezanci so medtem vplačali 1,6 milijarde evrov DDV, kar je v medletni primerjavi 51,7 milijona evrov oziroma 3,3 odstotka več.

Uporabniki davčnih blagajn, te so obvezne od 2. januarja, ki so oddali obračun DDV so izkazali 649,7 milijona evrov neto vplačil DDV, kar je 36,5 milijona evrov ali 5,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Finančna uprava (Furs) izpostavlja, da so od tega v dejavnosti gostinstva mali zavezanci izkazali za 21,2 odstotka več neto DDV kot v enakem obdobju lani.

Neto vplačila DDV brez upoštevanja za letos napovedane 1,5-odstotne nominalne rasti zasebne potrošnje so bila v obdobju od januarja do junija glede na enako obdobje lani višja za 27 milijonov evrov ali 4,4 odstotka. Neto vplačila DDV po obračunih v gostinstvu so bila medtem po enaki metodologiji višja za 4,2 milijona ali 19,7 odstotka.

“Del povečanih plačil v javnofinančnih prihodkih na postavki DDV je tako mogoče pripisati uvedbi davčnih blagajn ter izkazanim višjim dobavam blaga in storitev ter obračunanem DDV pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko,” so poudarili.

Pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn je po pojasnilih Fursa mogoče prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost, zaradi česar so se povečala plačila prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve.

Del teh prijav je tudi posledica Fursovega nadziranja dela in zaposlovanja na črno. Tako na upravi ocenjujejo, da se je iz tega naslova v prvih šestih mesecih steklo 10,6 milijona evrov.

V prvih sedmih mesecih je bilo pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih 33.421 oseb pri 12.548 delodajalcih. Od tega je 16.806 novo prijavljenih oseb, ki izdajajo račune (blagajniki).

Na Fursu so pojasnili, da je s pomočjo oddanih obračunov DDV mogoče spremljati le postavke iz obračunov za zavezance v sistemu DDV, ne pa tudi vseh ostalih izven sistema DDV, ki prav tako uporabljajo davčne blagajne.

Na dan 16. avgust je 56.949 davčnih zavezancev že prevzelo 77.665 digitalnih potrdil za uporabo sistema davčnega potrjevanja računov. Račune je prek davčnih blagajn davčno potrdilo 49.802 zavezancev, pri čemer podatki kažejo, da se zavezanci še vedno vključujejo v sistem.

Zavezanci so do 16. avgusta skupaj davčno potrdili že več kot 616 milijonov računov, so navedli.

STA


Najbolj brano