Davčna reforma bi lahko sprožila polemike glede porazdelitve bremen

Načrt projektov na davčnem področju za leto 2015 za zdaj med socialnimi partnerji ne sproža večjih polemik, saj še ni zelo vsebinski, pozneje pa bi lahko prišlo do različnih stališč glede porazdelitve davčnih bremen, je bilo slišati pred sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). ESS namreč danes razpravlja o celoviti davčni reformi.

Ekonomsko-socialni svet danes razpravlja o celoviti davčni 
reformi. Foto: Nebojsa Tejic
Ekonomsko-socialni svet danes razpravlja o celoviti davčni reformi. Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić je pred sejo ESS v Ljubljani povedal, da načrt projektov na davčnem področju za leto 2015 sledi socialnemu sporazumu 2015-2016, ki določa, da ne sme biti novih obremenitev za gospodarstvo.

Delodajalci za davčne blagajne kot jih predlaga vlada

Delodajalci so z dokumentom zato zadovoljni, Lukić pa vendarle opozarja, da gre zgolj za načrt, o katerem bodo zdaj razpravljali. Veseli ga, da je načrt razmeroma dobro terminsko zastavljen.

Glede napovedanega znižanja stroškov dela oziroma prerazporejanja bremen je dejal, da si prizadevajo predvsem za pravično zajemanje davkov na horizontalni in na vertikalni ravni. Kot ugotavlja, dokument temu načelu sledi.

Davčne blagajne v obliki, kot jih predlaga vlada, podpira, saj gre za nadgradnjo sedanjega sistema, ki se je izkazal za pomanjkljivega. Tudi obrtniki jim po Lukićevih besedah ne nasprotujejo, a jih zanima, kdo bo nosil strošek njihove namestitve.

Semolič: zvišati bi bilo treba davek od dohodka pravnih oseb

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa je ocenil, da načrt predstavlja samo “neko časovnico in nekatere naslove”.

Sindikate najbolj zanima del, ki se nanaša na stroške dela. Trenutno je na področju socialnih prispevkov “neprimerno večje breme na strani delavcev kot delodajalcev”, je opozoril Semolič. Na drugi strani pa je obremenitev kapitala v Sloveniji med najnižjimi v evropskemu prostoru, zato bi veljalo zvišati davek od dohodka pravnih oseb, je menil.

In prav pri odnosu do vprašanja, “kdo je najbolj obremenjen v tej državi, kdo da največ prispevkov in davkov v proračun, prihaja do pomembnih razlik med sindikati in delodajalci”.

Sindikati za znižanje stroškov dela, a proti znižanju prispevkov za pokojninsko in zdravstveno blagajno

Sindikati v tej luči podpirajo smer, ki izhaja iz nedavne napovedi ministrice za delo Anje Kopač Mrak, da bo vlada v davčni reformi pristopila k znižanju stroškov dela in zato na novo določila porazdelitev davčnih bremen med potrošnjo, dohodki in premoženjem. “Zagotovo, smer je prava, a tudi pri tem načelu opozarjamo, da ni več mogoče znižati prispevkov za pokojninsko in zdravstveno blagajno, saj bi to objektivno pospešilo privatizacijo teh področij oziroma še dodatno zniževanje pokojnin,” je sklenil prvi mož največje sindikalne centrale.

Na finančnem ministrstvu so pripravili načrt projektov na davčnem področju za leto 2015, ki predvideva spremembe vrste davčnih zakonov, vse s ciljem prestrukturiranja bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Socialni partnerji bodo danes obravnavali tudi predlog zakona o zavarovalništvu, do katerega so kritični predvsem v sindikalnih vrstah, na osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP) pa bodo morali kljub sprva drugačnim napovedim še malo počakati.

STA


Najbolj brano