Dars z novimi nadzorniki

Skupščina Darsa je danes imenovala nove nadzornike družbe. To so postali Miha Juhart, Tatjana Colnar, Marjan Mačkošek in Igor Pirnat. Zaposlene v nadzornem svetu medtem še naprej zastopata Vito Meško in Rožle Podboršek.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Imenovanje novih nadzornikov Družbe za avtoceste v RS (Dars) je bilo potrebno potem, ko so pred dnevi zaradi izjav dosedanjega prvega nadzornika Roberta Lična, da je dobil navodila za zamenjavo predsednika uprave družbe Matjaža Kneza, odstopili trije člani nadzornega sveta Andraž Lipolt, Gregor Lukan in Gregor Osojnik.

Slovenski državni holding (SDH) se je nato odločil menjati vse predstavnike kapitala v nadzornem svetu Darsa, tudi Lična. Kot so ta teden zapisali v zahtevi za sklic skupščine, sestava nadzornega sveta namreč ni zagotavljala optimalnega delovanja in kompatibilnosti nadzornega sveta, ki bi zagotavljala učinkovit nadzor nad delom družbe.

Skupščina je sicer danes sprejela tudi dve spremembi statuta Darsa. Po novem lahko član nadzornega sveta v prihodnje s funkcije odstopi le z odpovednim rokom, ki traja tri mesece in začne teči z dnem, ko uprava prejme pisno odpoved. Funkcija člana nadzornega sveta, ki je podal odstopno izjavo, tako preneha z iztekom odpovednega roka. Če pa bo skupščina novega člana imenovala pred iztekom odpovednega roka, potem bo funkcija starega nadzornika prenehala z dnem imenovanja novega nadzornika.

Član nadzornega sveta lahko brez odpovednega roka odstopi le v izjemnih primerih, kot sta hujša poškodba ali dlje časa trajajoča hujša bolezen oz. kak drug podoben objektivni razlog, ki mu preprečuje udeležbo na sejah nadzornega sveta.

Skladno z drugo spremembo statuta pa lahko uprava vodilne delavce za določen čas imenuje kot delavce s posebnimi pooblastili. Vodilni delovni mesti, glede katerih se lahko sklene tovrstna pogodba, sta direktor področja in svetovalec uprave. Mandat tovrstnih vodilnih delavcev je vezan na mandat predsednika uprave.

STA


Najbolj brano