Dars letos znižuje stroške in povečuje dobiček

Družba za avtoceste (Dars) je v prvih 11 mesecih letos ustvarila 75,1 milijona evrov čistega poslovnega dobička, medtem ko je ta v enakem obdobju lani dosegel 42,5 milijona evrov. Rezultati poslovanja na podlagi predhodnih podatkov kažejo na nadaljevanje trenda nižanja stroškov ter višanja dobička.

Družba za avtoceste je v prvih 11 mesecih letos ustvarila 75,1 milijona evrov čistega poslovnega dobička. Foto: STA
Družba za avtoceste je v prvih 11 mesecih letos ustvarila 75,1 milijona evrov čistega poslovnega dobička. Foto: STA

LJUBLJANA > Iz Darsa so danes sporočili, da se je z letošnjim poslovanjem v sredo seznanil nadzorni svet družbe. Ta je obravnaval tudi različne možnosti projekta vzpostavitve elektronskega cestninjenja za tovorna vozila v prostem prometnem toku, ki predstavlja temelj nadaljnje finančne stabilizacije družbe.

Od januarja do novembra so bili prihodki iz poslovanja, ki predstavljajo 99 odstotkov skupnih prihodkov družbe, v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 13 odstotkov in za šest odstotkov višji od načrtov. Večina ali 96 odstotkov se je nanašala na prihodke iz cestnine.

Poslovni stroški, ki dosegajo 80 odstotkov skupnih odhodkov, so bili v opazovanem obdobju nižji za dva odstotka, od načrtovanih pa so bili nižji za osem odstotkov, so navedli v Darsu.

STA


Najbolj brano