Zvečer na Primorskem možni močnejši nalivi

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje dež slabi, popoldne pa se bodo še pojavljale krajevne plohe. V zahodni Sloveniji pa popoldne, zvečer in v Istri lahko tudi še v prvi polovici noči, pričakujemo krajevne nevihte, nekatere lahko z močnejšimi nalivi.

V Istri lahko že popoldne pričakujemo močnejše nevihte Foto: Aleš Logar
V Istri lahko že popoldne pričakujemo močnejše nevihte Foto: Aleš Logar

LJUBLJANA > Ob nevihti v okolici Nove Gorice je radarska odbojnost presegla mejo, ki nakazuje možnost pojava močnejših nalivov in toče. Popoldne in zvečer se bodo predvsem na jugozahodu Slovenije še pojavljale nevihte z nalivi, močnim vetrom in točo.

Zadnji nalivi in neurja, ki so Slovenijo zajeli v sredo zvečer, danes pa so se nadaljevali, so povzročili nekaj težav, predvsem poplave meteornih vod in nekaj zdrsov zemlje. Trenutno se s temi nevšečnostmi spopadajo v Beli krajini, na Dolenjskem, v Posavju in na Štajerskem.

Meteorne vode so zalile številne kleti, zato so gasilci zasedeni predvsem s črpanjem vode. V Metliki je voda zalila skladišče, v Renkovcih pri Turnišču prostore nekega podjetja, v Gabrniku pri Juršincih pa gasilski dom.

Hidrologi so sicer po obilici dežja že dopoldne napovedali porast rek in hudournikov v Pomurju, Podravju, Posotelju, Posavju, Beli krajini in na Dolenjskem. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje, lahko posamezne reke presežejo opozorilne vrednosti in poplavijo, narastejo lahko tudi hudourniki.

Nekaj pred drugo uro je občanka iz Iztokove ulice v Kromberku gasilce obvestila, da narašča hudournik poleg njihove hiše in je potrebna njihova pomoč, saj obstaja možnost, da bo voda vdrla v hišo. Voda iz Čadraškega potoka ogroža pa stanovanjsko hišo v Čadražah v bližini Šentjerneja.

Dopoldne je narasel potok ogrožal piščančjo farmo v Hrastovcu pri Zavrču. Gasilci so postavili protipoplavne vreče in lastniku farme posodili črpalko.

Okoli 13. ure se je utrgal plaz, ki je s seboj na cesto Žabjek-Bočje potegnil tudi drevo. Na kraju posredujejo gasilci iz Podbočja. Plazova sta tudi v občini Zavrč.

NR, STA


Najbolj brano