Danes se začenja zdravniška stavka

Ko je pred mesecem zdravniški sindikat Fides napovedal stavko, so bile možnosti za njeno zamrznitev še odprte. Po včeraj prekinjenih pogajanjih Fidesa z vladno stranjo pa je razširjeni glavni stavkovni odbor razglasil stavko, ki se pričenja danes ob 7. uri. Koliko časa bo trajala, ni znano, vse je odvisno od vlade in njenih predlogov. Včerajšnja pogajanja namreč niso obrodila končnih sadov: zbližali so sicer stališča glede standardov in normativov, ne pa glede sprememb plačnega sistema.

Konrad Kuštrin: “Ogorčeni smo nad obnašanjem 
vlade in njeno neučinkovitostjo. Seveda je vedno 
tudi še čas za zamrznitev - a na mizo mora 
prinesti izdelan predlog, ne pa, da ponuja mačka 
v žaklju. Na takega mačka pa ne bomo pristali!” Foto: STA
Konrad Kuštrin: “Ogorčeni smo nad obnašanjem vlade in njeno neučinkovitostjo. Seveda je vedno tudi še čas za zamrznitev - a na mizo mora prinesti izdelan predlog, ne pa, da ponuja mačka v žaklju. Na takega mačka pa ne bomo pristali!” Foto: STA

LJUBLJANA > Tako danes slovensko zdravništvo (skupaj z zobozdravniki) začenja splošno stavko, ki bo trajala do preklica - če bosta sindikat Fides in vlada pospisala memorandum. Ta bi bil podlaga za pripravo novih standardov in normativov ter sprememb plačnega sistema.

Ne glede na grožnjo in posledice stavke je bilo pričakovati, da vladna stran pri plačnem sistemu ne bo popustila. Tako so prav na tej točki pogajanja včeraj spet obtičala in so jih prekinili. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po pogajanjih na sejo razširjenega glavnega stavkovnega odbora odšel praznih rok in odločitev o začetku stavke je ta sprejel soglasno.

Poleg članov Fidesa stavkajo družinski zdravniki v sindikatu Practicum. Ne stavkajo pa zdravniki, člani sindikata zdravstva in socialnega varstva in tudi ne člani Pergama.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je ob prekinitvi pogajanj sicer izjavila, da so “zelo zbližali stališča v delu standardov in normativov in njihove uveljavitve”. Kuštrin je to potrdil in dodal, da “vladna stran zdaj priznava našo Modro knjigo. Vendar ostaja odprto vprašanje glede variabilnega dela plač, pri čemer vlada nima svojega predloga in je spet prišla na pogajanja premalo pripravljena. Pričakovali smo in še pričakujemo, da bo predlagala svoj model ali pa, da se v dogovoru o zamrznitvi stavke dogovorimo, na kakšen način bodo nagrajeni tisti zdravniki, ki presegajo standarde in normative," pravi Kuštrin. “Nismo se uspeli dogovoriti niti glede zahtev po spremembi plačnega sistema. Če bi vlada želela preprečiti to stavko, smo pričakovali, da bodo sprejeli sklep, da bo v času zamrznitve stavke poslala v DZ zakon o sistemu plač v javnem sektorju.”

Tako o sklepu o začetku stavke še pred sestankom glavnega stavkovnega odbora ni bilo več dvoma. Tudi po njem je Kuštrin za Primorske novice povedal: “Tudi naš končni predloženi memorandum je precej odstopal od prvotnega, a vseeno nanj vlada ni pristala. Koliko časa bo stavka trajala, nihče ne ve. Zdaj je na potezi vlada, da sporoči, kaj namerava in kaj ponuja. Pa bi to ponudbo lahko že temeljito pripravila, saj so naše zahteve jasne že vsaj mesec dni - od napovedi stavke. Ogorčeni smo nad obnašanjem vlade in njeno neučinkovitostjo. Seveda je vedno tudi še čas za zamrznitev - a na mizo mora prinesti izdelan predlog, ne pa, da ponuja mačka v žaklju. Na takega mačka pa ne bomo pristali!”

Sicer je še čas tudi, da danes zjutraj, do 7. ure, podpišejo memorandum o zamrznitvi stavke, a ta možnost je le teoretična, meni Kuštrin. “Ne pristajamo pa na trditve, da vlado spravljamo v stisko, če do sedaj glede teh zadev ni prav nič storila.”

JASNA ARKO


Najbolj brano