Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Z osrednjo državno proslavo in slavnostno sejo državnega zbora smo državni praznik obeležili že v torek, posamezne proslave bodo po državi potekale tudi danes.

Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.  Foto: Daniel Novakovic
Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o odcepitvi od Jugoslavije, zato danes v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Plebiscit, na katerem smo se Slovenci odločili, da se želimo odcepiti od Jugoslavije in živeti v samostojni državi, je potekal 23. decembra 1990. Tedaj se je 93,2 odstotka vseh volivcev odpravilo na volišča, od teh pa jih je 95 odstotkov glasovalo za osamosvojitev Slovenije. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Državni praznik smo obeležili že v torek. Na prireditvah pred dnevom samostojnosti in enotnosti je bilo slišati predvsem pozive k vnovičnemu poenotenju in k prizadevanju za skupno dobro. Predsednik vlade Miro Cerar je na državni proslavi ocenil, da državo imamo, a nas je kriza opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti, in sicer tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

Še pred tem so državni praznik skupaj z visokimi gosti obeležili tudi poslanci na slavnostni seji državnega zbora. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v svojem govoru dejal, da smo v zadnjih 24 letih dosegli veliko, zdaj pa se zdi, da ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz trenutnih razmer.

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je v torek daroval mašo za domovino. Nadškof opaža, da je veselje, ki je bilo navzoče ob osamosvojitvi, izginilo. Zato je vse povabil k spreobrnjenju, v katerem bomo kot posamezniki zaživeli drugačen odnos do svoje države in svoje domovine.

Tudi danes bodo po državi potekale posamezne proslave, slovenski škofje pa bodo darovali maše za domovino.

STA


Najbolj brano