Danes je svetovni dan piva

Ljubitelji hmeljevega napitka danes po vsem svetu obeležujejo svetovni dan piva. Tako se želijo pokloniti vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizkoalkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena.

Utrinek s koprskega festivala mikropivovarjev Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Utrinek s koprskega festivala mikropivovarjev Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po letu 2007 je prvi petek v avgustu namenjen pivu. Slovenec sicer povprečno letno popije 97,6 litra te pijače, Slovenija pa sodi med ene večjih pridelovalk hmelja, čeprav ne sodi med največje proizvajalke piva.

Svetovni dan piva so začeli praznovati v kalifornijskem mestu Santa Cruz v ZDA. Od tam se je praznovanje v nekaj letih hitro razširilo po vsem svetu in vsako leto pri praznovanju tega dne sodeluje čedalje več držav. Svetovni dan piva se tako danes praznuje na šestih celinah, v več kot 50 državah sveta in v več kot 207 svetovnih mestih, kažejo podatki statističnega urada.

Združenje slovenskih pivovarjev se je od lani člansko okrepilo in šteje 26 članov, od tega je 22 pivovarn. Obenem pa podpirajo in pozivajo k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač. Njihovo sporočilo se letos glasi: "Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno!" Praznovanj po Sloveniji bo veliko. Svetovni dan piva bodo tradicionalno obeležili v Pivnici Union v Ljubljani, kamor vabijo na brezplačno pivo ob 13., 15. in ob 17. uri, ki si ga bodo obiskovalci lahko natočili kar sami. Poleg tega pa bodo praznovali tudi v Laškem, zibelki slovenskega modernega pivovarstva, kjer Klub ljubiteljev laškega piva prav na ta dan praznuje 30 let neprekinjenega delovanja.

Po mnenju Združenja slovenskih pivovarjev svetovni dan piva daje priznanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Dan spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.

STA


Najbolj brano