Danes je prvi dan jeseni

Z jesenskim enakonočjem bo danes ob 16.21 nastopila koledarska jesen. Po napovedih Agencije RS za okolje bo sončno vreme z dnevnimi temperaturami okoli 20 stopinj Celzija do naslednjega tedna.

Z jesenskim enakonočjem bo danes ob 16.21 nastopila  
koledarska jesen. Foto: Maksimiljana Ipavec
Z jesenskim enakonočjem bo danes ob 16.21 nastopila koledarska jesen. Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Enakonočje je čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Pojav se pripeti dvakrat letno in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni.

Zima pa se bo začela s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Kakšno bo vreme v prihodnjih letnih časih, napovedujejo tudi ljudski pregovori, ki se pogosto nanašajo na godove svetnikov.

Danes goduje Mavricij, ljudski pregovor pa pravi: Če na Mavricija sonce zasije, pozimi huda sapa brije.

Tako kot ob vsaki menjavi letnih časov Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec tudi danes med 11. in 13. uro ter med 20. in 22. uro pripravlja dan odprtih vrat.

Astronomi bodo razkazali observatorij, pripravili tudi več krajših predstavitev jesenskega nočnega neba in astrofotografije ter organizirali ogled neba s teleskopi. Čez dan bodo opazovali sonce, zvečer pa zvezde.

STA


Najbolj brano