Danes je mednarodni dan plesa

Po vsemu svetu danes, na dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), obeležujejo mednarodni dan plesa. Pobudo zato je dal Mednarodni plesni komite Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) pri Unescu. Ples ima tako svoj dan vse od leta 1982.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > Letošnjo mednarodno poslanico ob mednarodnemu dnevu plesa je napisal španski plesalec in koreograf Israel Galvan, ki poudarja, da pleše prav vsak, ko hodi ali kliče taksi, na drugačen način.

“Želel bi posvetiti ta mednarodni dan plesa in te besede vsakomur na svetu, ki prav v tem trenutku pleše. Vendar dovolite mi, da se pošalim in izrazim željo: plesalci in plesalke, glasbeniki in glasbenice, producenti in producentke, kritiki in kritičarke, priredimo zaključno zabavo, zaplešimo, kot je plesal Bejart, plešimo v stilu, zaplešimo Ravelov Bolero, zaplešimo ga skupaj,” je mednarodno poslanico sklenil Israel Galvan.

Plesalec Gregor Luštek je slovensko poslanico napisal v obliki pesmi, ki jo je naslovil Izmuzljiv ples: “Plesalec je kot netopir. V nenehnem oddajanju zvokov se izmika. Plesalčev prostor je zapuščina. Je refleksija prostora, kakor vidiš zvezde na nebu tam, kjer jih ni. A občutek se zapiše v telo. Telo je zgodba. Ples je godba zgodbe, ki izginja v nov dan. Ne moreš ga vzeti s sabo. Ostane zapuščen in ga nikoli zares ne moreš imeti.”

Avtor prve mednarodne poslanice je bil starosta slovenskega baleta Henrik Neubauer.

STA


Najbolj brano