Danes in jutri imajo volilci mir za premislek

Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Tako se glasi referendumsko vprašanje, o katerem bodo volilci odločali jutri in izbirali med “za” ali “proti”.

Po mesecu kampanje za ali proti uveljavitvi zakona o drugem tiru se je opolnoči začel volilni molk. Trajal bo do jutri do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča. Neuradni izid referenduma naj bi bil okvirno znan približno dve uri po koncu glasovanja, ko naj bi volilne komisije preštele vsaj 90 odstotkov vseh glasovnic.

Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 19. ure. Tudi če volilec ni prejel vabila na referendum, se referenduma lahko udeleži z osebnim dokumentom.

Od torka do četrtka je že potekalo predčasno glasovanje, ki se ga je v treh dneh udeležilo 14.201 volilk in volilcev, kar je 0,83 odstotka vseh volilnih upravičencev. Tem glasovom se bodo v nedeljo pridružili glasovi, oddani na voliščih. V ponedeljek, 25. septembra, bodo tem prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Prihodnji ponedeljek, 2. oktobra, pa bodo dodali še glasove iz tujine. Na uradne rezultate referenduma pa bo treba počakati še do sredine novembra.

Zaradi nove referendumske zakonodaje je za ugotavljanje referendumskega izida pomembno število oddanih glasov. Da bo zakon na referendumu zavrnjen, kot to želijo pobudniki referenduma, se mora proti zakonu izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Da bo torej referendum sploh veljaven, bi moralo proti uveljavitvi zakona o drugem tiru glasovati nekaj več kot 340.000 volilcev. Če bo ta kvorum dosežen, pa bo za končni izid referenduma odločujoče, ali je bilo oddanih več glasov “za” ali glasov “proti”.

Referendum o drugem tiru bo tretji referendum doslej, izpeljan po teh pravilih. Junija 2014 pobudnikom referenduma zaradi prenizke udeležbe ni uspelo zavrniti novele zakona o arhivih. So pa volilci na referendumu decembra 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano