Dan železne zavese med Madžarsko in Slovenijo

Lendava je občutljivo območje: prebivalci občine se delijo približno na tretjine: Slovenci, Madžari in Hrvati. Zgodovina je sem naplavila tudi primorske Slovence in Rome. In seveda zadnji begunski konflikti s Hrvaško, ovire iz bodeče žice na madžarski meji, veliko bolj kot drugje zarežejo brazgotine pri tem mešanem prebivalstvu, ki že desetletja živi v slogi, evropska odprava mej pa mu je bila prav pisana na kožo. V društvu Primorcev in Istranov, katerih predniki so bili pred drugo svetovno vojno neke vrste neprostovoljni begunci, s tesnobo spremljajo zadnje dogodke tako na hrvaški kot na madžarski meji.

Rokavice in zaščita za rokave pri neprijetnem opravilu. Foto: Eva Dora
Rokavice in zaščita za rokave pri neprijetnem opravilu. Foto: Eva Dora

LENDAVA > Ravno v teh dneh se končuje štiriletni mandat generalnemu slovenskemu konzulu v Monoštru na Madžarskem Dušanu Snoju. Zadovoljen odhaja iz upravnega središča porabskih Slovencev, saj je s svojim delovanjem uspel skupaj s Porabci narediti nekaj preobratov zlasti na gospodarskem področju. Kakor pa je v svoji izjavi za lokalni pomurski radio posebej poudaril, ga veseli razmah vsestranskega sodelovanja med sosedama. Dejal je: “Odnosi med Slovenijo in Madžarsko so naravnost idealni! Med državama ni niti najmanjšega nesporazuma.”

Izjava je bila objavljena v sredo popoldne. V četrtek dopoldne pa so na slovenskem zunanjem in notranjem ministrstvu, v občini Lendava, med pripadniki madžarske narodnosti začudeno poslušali novinarska poročanja, da so Madžari čez noč postavili ograjo v treh vrstah z bodečo žico. Najprej so na nekdanjem mejnem prehodu Pince-Tornyiszentmiklos razpeli do avtoceste proti Sloveniji, na sami avtocesti pa so pripravili posebna kovinska vrata, s katerimi bi lahko v kateremkoli trenutku zaprli promet na avtocesti. Pozneje so ekipe madžarskih rezervistov nekaj sto metrov podobne ograje z bodečo žico postavile tudi pri nekdanjem prehodu Dolga vas-Redics, v petek pa so dopoldne še podaljšale obe oviri pri Pincah in Dolgi vasi

V duhu idealnih odnosov slovenskega diplomata se seveda nikakor ne bi smelo pripetiti, da bi vrnitev dela “železne zavese”, ki so jo z velikim zanosom podrli pred četrt stoletja, na madžarski strani nastajala, ne da bi sosedom Slovencem v Ljubljani in Lendavi sporočili, kaj nameravajo.

Pripadniki madžarske narodnosti so še toliko bolj prizadeti. Lajos iz Dolge vasi se je s solzami v očeh pridušal: “Med nami, Madžari v Sloveniji, in našo matično domovino se postavi ograjo iz bodeče žice!”

Ferenc Horvat, predsednik pomurske madžarske skupnosti, je bil vendarle nekoliko bolj razumevajoč: “Novica ni prijetna, vendar so na madžarski strani verjetno imeli kak razlog, da niso komunicirali z nami, preden so začeli postavljati ovire.”

Nič uradnega!

Anton Balažek je o postavitvi ovir na meji v velikem delu občine Lendava, kjer županuje, izvedel v četrtek dopoldne iz neuradnih virov. “Povsem nepotrebna se mi zdi ta poteza Madžarov,” je rekel. “Slovenija je pripravljena pričakala begunski val. V sprejemnih centrih v prostorih lendavskega Integrala in radgonskega sejmišča smo vse begunce, ki so prispeli v našo državo, popisali, nato so odšli v Avstrijo, ne da bi en sam od njih prestopil slovensko madžarsko mejo.”

Jože Horvat, pomurski poslanec NSi in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, je bil manj prijazen v oceni početja madžarskih oblasti: “Zahteval bom sklic odbora za zunanjo politiko in od našega zunanjega ministrstva tudi pojasnila.”

Pošast umaknejo

In potem pride deževni petkov dopoldan. Poročajo, da so začeli Madžari montirati neprijazno oviro tudi pri nekdanjem prehodu Kobilje-Nemesnep, da nadaljujejo pri Pincah. In okoli poldneva preobrat. Najprej poročila z Dunaja, kjer se je predsednik madžarske vlade Viktor Orban sestal z avstrijskim kolegom in kjer je kontroverzni madžarski voditelj izjavil: “Nikoli ne bi na meji storili ničesar, s čimer se ne bi strinjali naši slovenski prijatelji! Ovire, ki smo jih postavili, so začasne, če bi se val beguncev preusmeril v ta del slovenskega ozemlja, in jih lahko v najkrajšem času odstranimo!”

Nekaj minut pozneje novica s Pinc: madžarski vojaki pospravljajo žico!

Zapeljemo se do nekdanjega prehoda v Dolgi vasi. Ravno takrat tja prispeta dva tovornjaka, polna madžarskih vojakov. Posebne rokavice, zaščita na rokavih, lotijo se ene strani žice.

Fotografiramo, avstrijska kolega s Servus TV avto parkirata na naši strani: “Bolj varno se mi zdi,” pravi novinar Gregor Weite. Ko vidi, da se madžarsko govoreči slovenski novinarji pogovarjamo z madžarskimi vojaki, pošlje snemalca povsem blizu vojakov.

Premaknemo se do Pinc, kjer so vojaki že povsem na koncu z odstranjevanjem žice. Madžarska policista se nerada pogovarjata z nami. Povesta pa vendarle, da tudi njih niso obvestili, ne ko so ovire začeli postavljati ne zdaj, ko so jih prišli odstranit. Da pa bo za novinarsko ekipo še en šok več, se želimo na avtocesto zapeljati neposredno iz Pinc, tam naletimo na vrsto čakajočih vozil pred “selektivno mejno kontrolo”, ki jo izvajajo - slovenski policisti.

Domačini pa s kepo v želodcu razmišljajo, ali so Madžari res le vadili za vsak primer, ali pa lahko v kratkem pričakujemo konec schengenskega udobja pri prehajanju meja, in ne le to, bodečo žico vzdolž cele slovensko-madžarske meje.

EVA DORA


Najbolj brano