Dacarji od Marka Jakliča terjajo 1,6 milijona evrov

Potem ko je nekdanjemu šefu Vzajemne Marku Jakliču nedavno uspelo po 13 letih postopkov legalizirati svojo črno gradnjo nad Polhovim Gradcem, pa je zdaj finančna uprava nepremičnini vpisala predznambo hipoteke v vrednosti 1,6 milijona evrov.

Marko Jaklič Foto: STA
Marko Jaklič Foto: STA

LJUBLJANA > Po pisanju Dela je po podatkih iz zemljiške knjige na hiši z bazenom v Selu nad Polhovim Gradcem, ki jo je Marko Jaklič zgradil leta 2003 na mestu nekdanje kmetije, predznamba hipoteke, vpisana pred dvema mesecema in vredna 1,59 milijona evrov, zadeva pa “sklep za zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti” v korist Republike Slovenije. Ni znano, za kakšno davčno obveznost gre in ali je postopek pravnomočno končan.

Jaklič je za časnik sporočil, da ni seznanjen z zadevo, ker da od leta 2013 ni več lastnik nepremičnine. Pripomnil je, da gre “najverjetneje za davčni terorizem”. Po njegovih navedbah je lastnica nepremičnine njegova soproga Andreja Jaklič, razloga za nastanek tako velikega dolga do države pa ni pojasnil, piše časnik.

V današnjem sporočilu medijem je Jaklič zatrdil, da je v obdobju 2000-2013 plačal več kot 1,6 milijona evrov davkov in prispevkov, a je finančna uprava kljub temu zoper njega sprožila davčni pregled, sprva za pet let, kasneje pa še za deset let nazaj, in sicer za obdobje od 1. januarja 2004 dalje.

“Davčni postopek proti meni še poteka, saj od finančne uprave nisem prijel niti zapisnika, kaj šele odločbo. Prejel sem le sklep o zavarovanju, v katerem finančna uprava omenja milijonske številke, ki pa nimajo nobene realne osnove, saj takšnega denarja nikoli nisem niti videl, kaj šele imel,” je zatrdil Jaklič in napovedal, da se bo proti ravnanju finančne uprave “boril z vsemi sredstvi, četudi bo trajalo deset ali več let”.

Upravna enota Ljubljana je šele konec novembra izdala gradbeno dovoljenje za Jakličevo hribovsko rezidenco. Jaklič je že leta 2002 v Selu nad Polhovim Gradcem kupil staro kmetijo in nato na njenem mestu s pojasnilom o prenovi dotrajanega kmečkega poslopja zgradil nov objekt z zunanjim bazenom.

Čeprav je gradbeni inšpektor prvo odločbo o nezakonitosti gradenj izdal že davnega maja 2005, je Jaklič z vztrajnim pritoževanjem in izkoriščanjem zakonskih lukenj najprej dosegel legalizacijo bazena, nato pa še preostalega dela kmetije.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 11. novembra oprostilo Jakliča in soobtožene v zadevi Vzajemna, nekdanjega člana uprave zavarovalnice Franca Henigmana ter nekdanja vodilna v podjetju S&T Klavdija Godniča in Saša Bergerja. Obtožnica je Jakliča in Henigmana bremenila, da sta odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T za vzpostavitev informacijskega sistema v višini 551.213 evrov.

STA


Najbolj brano