DZ zahteva Pahorjevo mnenje o razmerah na meji s Hrvaško

DZ je v uvodu današnje izredne seje podprl predlagano zahtevo za mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o razmerah na meji s Hrvaško in tako prekinil obravnavo predlaganih priporočil vladi v zvezi s to tematiko. Razprava, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in poslanca iz skupine nepovezanih poslancev, se bo nadaljevala v četrtek ob 14. uri.

Borut Pahor Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Borut Pahor Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Predlagano zahtevo za mnenje predsednika republike, ki je prišla iz opozicijskih vrst, so podprli tudi v vseh treh koalicijskih poslanskih skupinah. Zanjo je glasovalo 79 poslancev, proti nihče. Predsednik republike ima tako en dan časa za odgovor oziroma pisno mnenje o omenjenem vprašanju.

Kot je poudaril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in prvopodpisani pod zahtevo za izredno sejo, je nepojmljivo, da vlada doslej še ni zahtevala prav nobene razprave v DZ o migrantski krizi. Po njegovih besedah so razmere pri nas nevzdržne, problem pa je nastal, ker je bil odziv vlade prepočasen.

Ob tem je pojasnil, da predsednik republike Borut Pahor kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske, ki se je sicer vključil v reševanje migrantske krize, ni izkoristil svojega ustavne možnosti, da nagovori DZ in predstavi svoje poglede na to vprašanje. Predlagatelji seje zato zahtevajo, da se Pahor opredeli do tega vprašanja.

Po mnenju enega od predlagateljev seje, Jerneja Vrtovca (NSi), je zdaj čas, da Pahor kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske stopi pred DZ in pojasni pripravljenost države na obvladovanje razmer, saj se pričakuje zaostritev migrantske problematike. Po njegovem mnenju bi moral Pahor že takoj ob začetku migrantskega vala nagovoriti ne le državni zbor, ampak tudi državljane.

Simona Kustec Lipicer (SMC) je na očitke iz opozicije odgovorila, da je DZ že imel izredno sejo na to temo. Izvedli so 12 sej delovnih teles, na katerih so bile naslovljene vsebine begunske problematike in na katere so bili vabljeni predstavniki vlade, na to temo pa je bilo vladi zastavljenih tudi 17 poslanskih vprašanj. Niso pa še izkoristili ustavne možnosti, da bi pozvali predsednika republike, da se izreče o tej temi, je dodala Kustec Lipicerjeva in pojasnila, da predlagano zahtevo podpirajo.

Tudi Franc Jurša (Desus) je poudaril, da predsedniku republike njegova funkcija daje veliko moralno moč, zato je pomembno, da ob tako razširjeni krizi, ki se utegne še bolj zaostriti, jasno pove, kaj si misli o tej zadevi in kaj bo storil, da bo pozitivno vplival na njeno reševanje.

Matjaž Han (SD) pa je izrazil upanje, da je poziv k odzivu predsednika republike v kontekstu reševanj in ne v kontekstu nadaljnjega političnega zapletanja te krize. V SD bodo, kot je napovedal, podprli v pričakovanju, da bodo imeli na koncu seje en razlog več za poenotenje.

Tudi v opozicijski ZL so predlog za zahtevo Pahorjevega mnenja podprli. Kot je pojasnil njihov poslanec Franc Trček, Pahorja v tem mandatu še nismo videli za govornico v državnem zboru, tudi v javnosti se glede aktualnih problematik le malokrat opredeli. "Prav bi bilo, da to stori večkrat," je dodal. Od Pahorja sicer pričakujejo, da bo jasno obsodil sovražni govor

V poslanski skupini nepovezanih poslancev svojega stališča na seji niso predstavili.

Omenjeni proceduralni predlog so predlagatelji izredne seje vložili skupaj s priporočili vladi v zvezi z neobvladljivimi razmerami na meji s Hrvaško, o katerih bodo tako po pridobljenem Pahorjevem mnenju razpravljali v četrtek.

Po mnenju predlagateljev izredne seje je vlada sicer pričakovan val migrantov pričakala povsem nepripravljena tako z vidika varovanja državne meje, ki je hkrati tudi meja schengenskega območja, kot tudi z vidika varnosti slovenskih državljanov ter varnosti samih migrantov in zagotavljanja ustrezne humanitarne pomoči. Vladi med drugim priporočajo, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Po izglasovanem omenjenem proceduralnem predlogu se današnja seja DZ nadaljuje z obravnavo vladnega predloga spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim se dviguje starostna meja za sodelovanje v pomožni policiji.

Na današnji seji bodo poslanci prav tako odločali o razpisu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Dnevni red pa so danes razširili tudi s predlogom zavrnitve razpisa referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, s katero se uvaja možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski. Pod predlog za zavrnitev razpisa referenduma so se podpisali vsi poslanci z izjemo poslancev ZL. Pobudnik referenduma, Radio Študent, je sicer z zbiranjem 40.000 podpisov za referendum začel v ponedeljek.

STA


Najbolj brano