DZ v četrtek o (ne)dopustnosti referenduma

Državni zbor bo v četrtek na izredni seji odločal o predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki ga je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, Desus, SD in ZaAB. O kandidaturi Klavdije Markež za ministrico za izobraževanje pa se bo DZ izrekal v petek na redni seji.

Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije. Foto: Daniel Novakovic
Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > O datumu izredne seje in časovnici redne seje se je danes dogovoril kolegij predsednika DZ. Poleg predloga sklepa o nedopustnosti referenduma bo na dnevnem redu četrtkove seje tudi druga obravnava predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki prihaja iz poslanske skupine opozicijske SDS.

Poslanci ZL, Desus, SD in ZaAB so v ponedeljek v proceduro vložili predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih skupaj z zahtevo za izredno seje DZ. Prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL) je takrat poudaril, da je odločanje o pravicah istospolnih, kot jim jih daje nedavno sprejeta novela, nedopustno, saj novela odpravlja obstoječe sistemske diskriminacije.

Matični parlamentarni odbor je prav tako v ponedeljek predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Markeževe ocenil kot ustrezno. V skoraj šesturni predstavitvi je kandidatka izpostavila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Napovedala je, da namerava spremembe normativov in standardov uvajati le, če bo za to obstajalo soglasje socialnih partnerjev.

Predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva, pod katerim je podpisana SDS, bo v četrtek neuspešno končal zakonodajno pot. Odbor DZ za delo je namreč v sredo zavrnil zakonski predlog, ki bi odpravil volontersko pripravništvo. V SDS menijo, da bi morala vlada v skladu s predlogom pripraviti strategijo izvajanja pripravništva. Odbor je sicer že pozval vlado, naj v treh mesecih naredi analizo tega področja.

STA


Najbolj brano