DZ odredil parlamentarno preiskavo o Teš 6

DZ je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

DZ je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Foto: STA
DZ je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog sestave komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija, DZ pa bo o tem odločal najpozneje na prihodnji seji.

V skladu s poslovnikom poslanci o odreditvi preiskave niso glasovali.

Pobudniki parlamentarne preiskave o projektu Teš 6 so poslanci ZL, ob tem pa so se pod zahtevo za preiskavo podpisali še poslanci SMC, Desus, NSi, SD in ZaAB. Preiskava bo segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o izgradnji Teš 6, glede na ugotovitve tekom preiskave pa bi se to obdobje lahko še razširilo.

Matjaž Hanžek (ZL) je v imenu predlagatelja izpostavil pričakovanje, da bodo sodelujoči storili vse za preprečitev nadaljnjega podobnega delovanja v Sloveniji, hkrati pa bodo prepustili drugim inštitucijam, da opravijo svoje delo.

Nekateri poslanci so namreč v razpravi menili, da se parlamentarna preiskava ne bi smela omejevati zgolj na politično odgovornost, ampak bi morala zajeti tudi poslovno in drugo odgovornost. Hanžek je to označil za mešanje pristojnosti različnih institucij.

“Policija kar dobro deluje,” je v zvezi s Teš 6 ocenil Hanžek. “Kazenski del je stvar policije in tožilstva. Mi pa smo tukaj, da ugotavljamo politično odgovornost,” je poudaril.

Jože Tanko (SDS) je sicer Hanžka pozval k razjasnitvi nekaterih tehničnih vidikov projekta Teš 6, ki naj bi utemeljevali preiskavo, vendar je Hanžek menil, da poslanci niso strokovnjaki za vsa področja. “Tudi od zdravnikov ne moreš pričakovati, da bodo vse znali, zato pa se obrnejo na specialiste,” je dejal in dodal, da se tudi sam zanaša na mnenje strokovnjakov.

Sicer se poslanci v razpravi med drugim niso strinjali, ali so tisti, ki so v poslanskih klopeh sedeli v prejšnjih sklicih DZ, soodgovorni za stanje v Teš 6 ali ne. “Poslanci ste bili očitno premalo kritični, premalo skeptični,” je menil Franc Trček (ZL).

Marijan Pojbič (SDS) pa je poudaril, da sam s tem nima popolnoma nič in da ni imel niti najmanjšega vpliva. “Nismo strokovnjaki,” je poudaril in dodal, da so odločitve v DZ sprejemali na podlagah, ki so jih pripravili eksperti. “Kaj se je dogajalo v ozadju - s tem nimamo nič,” je zagotovil.

Matjaž Han (SD) pa je spomnil, da se je v javnosti prijelo prepričanje, da je v sporne posle pri Teš 6 vpletena njegova stranka. “Veselim se te politične preiskave, da se bo to razčistilo,” je poudaril. V SD so “izjemno ponosni”, da imajo v Velenju že dolga leta oblast in župane, ki mesto dobro razvijajo. “Ni župana, ki se ne bi boril za investicije v svojem kraju,” je dodal.

Sicer pa so poslanci med drugim izpostavljali željo, da se v sodelovanju s pristojnimi organi - Nacionalnim preiskovalnim uradom, tožilstvom in drugimi pravosodnimi organi - odkrije odgovorne in se jih pripelje pred roko pravice. Predvsem pa se jim zdi pomembno, da se tovrstno ravnanje prepreči v prihodnje. Tako je poslanec SDS Bojan Podkrajšek izpostavil, da Šaleški dolini želi tretjo razvojno os. “Upam pa, da ne bodo tisti, ki bodo v DZ sedeli za nami, ustanavljali nove preiskovalne komisije zaradi tega,” je dejal.

STA


Najbolj brano