DZ na septembrski seji o interpelaciji zoper Gašperšiča in kandidatki za finančno ministrico

Poslanci bodo na prvi seji po počitnicah, ki se bo začela predvidoma 19. septembra, med drugim obravnavali interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in odločali o imenovanju Mateje Vraničar Erman za novo finančno ministrico. Po nujnem postopku pa bo DZ obravnaval tudi vladni predlog zakonov za davčnem prestrukturiranju.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman uživa podporo koalicije, uspešno je prestala tudi zaslišanje na pristojnem parlamentarnem odboru. Zato njeno imenovanje na funkcijo, s katere je v začetku julija odstopil Dušan Mramor, za zdaj ni vprašljivo.

Manj podpore pa uživa minister za infrastrukturo iz vrst SMC Peter Gašperšič, saj za zdaj polne podpore nima v nobeni poslanski skupini. V SMC mu je ne zagotavljata dva poslanca, Tilen Božič in Marko Ferluga, pri koalicijskih SD in DeSUS pa se bodo o podpori ministru ali interpelaciji odločili predvidoma prihodnji teden.

Podpore vseh koalicijskih poslancev minister ne more pričakovati, vendar pa jo bo verjetno prejel dovolj za to, da ostane na položaju. Ministrovi kritiki bi namreč za njegovo odstavitev morali zbrati vsaj 46 poslanskih glasov, kar pa je mogoče le, če več koalicijskih poslancev podpre interpelacijo.

Ena pomembnejših tem prve seje DZ po počitnicah, na kateri bo vladna ekipa kot običajno tudi odgovarjala na poslanska vprašanja, bo vladni predlog t. i. mini davčne reforme.

Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je danes ob nasprotovanju večjega dela opozicije podprl obravnavo treh predlogov zakonov, ki jih je vlada potrdila v četrtek, po nujnem postopku. Gre za novelo zakona o dohodnini, predlog sprememb in dopolnitev zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in predlog novele zakona o davčnem postopku. S spremembami bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka kot doslej, izpad proračunskih prihodkov pa se bo deloma nadomestil z zvišanjem obdavčitve podjetij.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je članom kolegija zagotovila, da so razlogi za nujni postopek upravičeni, saj z zakoni zagotavljajo nadaljnjo stabilnost gospodarske rasti in pravičnejši dohodninski sistem.

V opoziciji pa so prepričani, da bi takšno zakonodajo morali obravnavati po rednem zakonodajnem postopku, v katerem bi vsi imeli možnost izrekanja stališč.

STA


Najbolj brano